Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες καλλιεργούνται στην Ελλάδα σε μικρή έκταση στα νησιά και την Πελοπόννησο, ενώ η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή γλυκοπατάτας στον κόσμο και ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική.

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών. Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο (Χριστόφορος Κολόμβος).

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η παλαιότερη γλυκοπατάτα ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα ήταν στο σπήλαιο Τρε Βεντάνα στην περιφέρεια Τσίλκα Κάνιον του Περού το 8000 π.Χ., αλλά πιστεύεται ότι ήταν μια άγρια ​​μορφή.

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται με βλαστούς ή μοσχεύματα καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρια, προτιμά δε τα ελαφριά αμμοπηλώδη εδάφη. Για να υπάρχουν καλές αποδόσεις χρειάζεται θερμός καιρός για περίπου πέντε μήνες.

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.

Οι γλυκοπατάτες επιπλέον περιέχουν μαγνήσιο, το βασικό μέταλλο για χαλάρωση. Συμβάλλει στην ξεκούραση των μυών, την ισορροπία και την καλή διάθεση, καθώς επίσης και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τσέκαρε κι αυτά: