Γρηγορόπουλος

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, δυο πυροβολισμοί ακούστηκαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια και ο 15χρονος βρέθηκε σωριασμένος στη μέση του δρόμου. Μια νύχτα που άλλαξε μια ολόκληρη γενιά.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, στην οδό Ναβαρίνου, μια παρέα νεαρών αποφάσισε να ξεκινήσει φραστική επίθεση απέναντι σε κάποιους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν και έκαναν τον γύρο δυο τετραγώνων, για να σταματήσουν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου υπήρχε μια διμοιρία ΜΑΤ. Παρά τις διαταγές για απομάκρυνση τους από το επεισόδιο, εκείνοι αποφασίζουν να παρκάρουν το περιπολικό και να κατευθυνθούν με τα πόδια προς την οδό Τζαβέλλα. Ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας παίρνει το όπλο του και ρίχνει δυο φορές – η μια σφαίρα στον αέρα και η μια στο έδαφος- και όπως όλοι γνωρίζουν, η σφαίρα που χτύπησε στο έδαφος εξοστρακίστηκε και βρήκε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην καρδιά. Η παρέα του 15χρονου μαθητή – ανάμεσα του και ο Νίκος Ρωμανός- έσπευσε να βοηθήσει τον νεαρό αλλά ήταν πολύ αργά.

Κόσμος που βρισκόταν κοντά στο σκηνικό απαθανάτισε στιγμές με το κινητό του και το περιστατικό άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό» αλλά είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οι δυο αστυνομικού – Κορκονέας και Σαραλιώτης- ενημέρωσαν την υπηρεσία τους πως είχαν δεχτεί επίθεση με μπουκάλια και πέτρες από ομάδα νεαρών και ανέφεραν το περιστατικό. Όμως, ο κόσμος είχε ήδη να ξεσηκώνεται με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να «φλέγεται» η Αθήνα με σκοπό να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Χαρακτηριστικά, θυμάμαι, ήμουν στη σχολή τότε, και η Πατησιών (έξω από την ΑΣΟΕΕ) είχε γεμίσει αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη διαδήλωση που γινόταν και τα καπνογόνα είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα αλλά τα δάκρυα στα μάτια αφορούσαν μόνο τον θάνατο του νεαρού μαθητή που έφυγε άδικα από τη ζωή.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ μαθητές προχώρησαν σε διαδηλώσεις και καταλήψεις και μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε δημόσια κτίρια αλλά και σε μαγαζιά και το όνομα «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» ακούστηκε παντού. Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη όπου και επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Κορκονέα αλλά μέσα στα χρόνια άλλαξαν τα πράγματα.

Ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κοροκονέας, κλήθηκε να απαντήσει σε μια πληθώρα ερωτήσεων και επικαλέστηκε πως πυροβόλησε στον αέρα και στο έδαφος για λόγους εκφοβισμού. Και η δικαιοσύνη κλήθηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο!

Το Μεικτό Ορκωτό Λαμίας αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλλει ποινή 13 ετών στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η επέτειος του Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου και ο κόσμος θυμάται μια από τις πιο δυνατές και άσχημες στιγμές των τελευταίων χρόνων.