Γυναίκα

Γυναίκα: Η Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, Έφη Ρομποτή με εφόδια τις γνώσεις και την πάνω από 28 χρόνια εμπειρία της στον χώρο, έχει ως μία από τις προτεραιότητες της τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση των γυναικών για όλα τα γυναικολογικά θέματα.

Αυτήν τη φορά η διακεκριμένη γιατρός αποφάσισε να μας δώσει συμβουλές για το πως να αποφύγουμε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Μάλιστα ανέβασε στον λογαριασμό της στο Youtube ένα βίντεο στο οποίο αναλύει διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των γυναικών.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται αλλαγές στο σώμα τους ή στην ψυχολογική τους διάθεση, λίγες ημέρες πριν την περίοδο τους. Άγχος, κούραση, πόνος και πρήξιμο στο σώμα, πονοκέφαλος, τάση για κλάμα, ευερεθιστότητα, κοινωνική απομόνωση είναι μερικά από τα συμπτώματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που εμφανίζουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να το αποφύγουμε;

1.Με άσκηση

Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά και όχι μόνο όταν αρχίζουν τα συμπτώματα. Μια μέτρια φυσική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή έντονη άσκηση για 3 φορές θα απομακρύνουν την κακή διάθεση, την αίσθηση κούρασης και θα μειώσουν τον πόνο.

2.Διατροφή

Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε

· βιταμίνες Β κυρίως θειαμίνη (Β1)

Βρίσκεται σε τροφές όπως το χοιρινό, τα αυγά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

· Ριβοφλαβίνη (Β2)

Πλούσια πηγή είναι τα αυγά και τα δημητριακά.

Ως υδατοδιαλυτές βιταμίνες, καταστρέφονται εύκολα με το μαγείρεμα και απαιτείται η καθημερινή τους λήψη με τις τροφές αφού δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό.

· Σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως το ψωμί ή τα δημητριακά ολικής άλεσης επειδή είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις του σακχάρου διατηρούνται πιο ισορροπημένες με αποτέλεσμα λιγότερες αλλαγές στην διάθεση πριν την περίοδο και λιγότερη λαιμαργία.

· Σε ασβέστιο

Τι να αποφύγετε λίγες μέρες πριν την περίοδο σας;

· Το αλάτι γιατί αυξάνει το πρήξιμο

· Τον καφέ γιατί αυξάνει την ευερεθιστότητα

· Την ζάχαρη γιατί προκαλεί αύξηση της πείνας

· Το αλκοόλ γιατί επηρεάζει την διάθεση

3.Αντιμετώπιση του άγχους

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνήθως προκαλεί άγχος, ένταση και ευερεθιστότητα. Επομένως είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές και λειτουργούν διαφορετικά στην κάθε γυναίκα. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε γιόγκα, διαλογισμό, μασάζ, να ασκηθείτε, να γράψετε στο ημερολόγιο σας ή απλά να μιλήσετε με φίλους. Ο ύπνος πριν την περίοδο σας βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκής.

4.Φάρμακα

· Είτε πάρετε κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες είτε παρακεταμόλη το μυστικό είναι να το ξεκινήσετε έγκαιρα.

· Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτρέπουν την ωορρηξία ρυθμίζοντας τις ορμόνες. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ελαφρύτερες περιόδους και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του PMS.

5.Συμπληρώματα

· Φυλλικό οξύ (400mcg)

· Μαγνήσιο (400mgr)

· Βιταμίνη Β6 ή σύμπλεγμα βιτ.Β

· Βιταμίνη Ε (400IU)

Επίσης, κάποια εκχυλίσματα βοτάνων με κυριότερο εκπρόσωπο το evening primrose oil.