Η Επιτροπή και το Συμβούλιο του Ιδρύματος «Salon International de l’Automobile» αποφάσισαν να μην διοργανώσουν την Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS) το 2021, λόγω της πανδημίας.

Λόγω των οικονομικών συνεπειών της ακύρωσης της GIMS 2020 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για λόγους ανωτέρας βίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, το Ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης πήρε μερικές σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της GIMS.

Η Επιτροπή και το Ίδρυμα του Ιδρύματος αποφάσισαν να μην διοργανώσουν μια εκδήλωση το 2021. Η πλειοψηφία των εκθετών GIMS που συμμετείχαν σε μια έρευνα, δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε μια έκδοση του 2021 και ότι θα προτιμούσαν να έχουν μια GIMS 2022.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας περνά επί του παρόντος μια δύσκολη φάση και οι εκθέτες χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα κατάσταση θα επέτρεπε τη διοργάνωση εκδήλωσης που θα προσελκύσει περισσότερους από 600.000 επισκέπτες και 10.000 δημοσιογράφους την επόμενη άνοιξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αμέσως μετά την ακύρωση της GIMS τον Μάρτιο του 2020, το Ίδρυμα ζήτησε οικονομική υποστήριξη από το Καντόνι της Γενεύης για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από την ακύρωση της GIMS – εκτιμάται σε 11 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα – και για να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας νέας έκδοσης.

Στις αρχές Ιουνίου, το Συμβούλιο ενέκρινε δάνειο στο Ίδρυμα ύψους 16,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Το Ίδρυμα ευχαριστεί τις αρμόδιες αρχές του καντονίου και της πολιτείας της Γενεύης για την προθυμία τους να χορηγήσουν αυτό το δάνειο στην GIMS, αλλά δεν θεωρεί τους όρους του δανείου ως εγγύηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας του Ιδρύματος στην παρούσα μορφή του, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Ίδρυμα θα ήταν υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει αποπληρωμή 1 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων ήδη από τον Ιούνιο του 2021, προτού είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς η έκδοση GIMS 2021 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θεωρείται επίσης απαράδεκτο ότι ένας όρος του δανείου είναι η διοργάνωση εκδήλωσης το 2021. Επομένως, το δάνειο δεν είναι αποδεκτό.

Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα αποφάσισε υπέρ της πώλησης της GIMS στην Palexpo SA. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την τακτική διοργάνωση μιας Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων θα μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα στην οργάνωση της GIMS στην Palexpo SA. Ως υπενθύμιση, η GIMS είναι η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση στην Ελβετία. Ο οικονομικός αντίκτυπός του στο καντόνι της Γενεύης εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια CHF(ελβετικά φράγκα)ετησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση.