covid-19

Covid-19: 2008 και η Ελλάδα ξεκινά δυναμικά να μπαίνει στο παιχνίδι της οικονομικής κρίσης… Οι επιπτώσεις της γίνονται ακόμη πιο αισθητές το 2010 με τους δείκτες της ανεργίας να κορυφώνονται και τα οικονομικά κάθε οικογένειας να αρκούν μόνο για τα βασικά.

Οι γάμοι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μειώνονται σταδιακά, ή εάν δεν μειώνονται.. Γίνονται σε πολύ στενό κύκλο και με πολύ λίγα έξοδα. Αλλά φυσικά μην ξεχνάμε και περιπτώσεις που γάμοι αναβλήθηκαν λόγω της πίεσης που ασκούσε η μείωση των εσόδων ή επειδή πολλοί βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Φτάνουμε στις αρχές του 2019 και η Ελλάδα σιγά σιγά παίρνει τα πάνω της με αργά νωχελικά βήματα. Τα έσοδα από τον τουρισμό και την ναυτιλία ενισχύουν τόσο την οικονομία, αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Τα ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να επενδύσουν σε έναν μελλοντικό γάμο.

Φτάνουμε στα τέλη του 2019 και η έξαρση του covid-19 αρχίζει και δημιουργεί ανασφάλειες σε όλα τα επίπεδα. Μάρτιος του ’20 και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πλέον ένα πρωτοφανές φαινόμενο, με καραντίνα και περιορισμένες εμφανίσεις έξω από το σπίτι.

Γάμοι και βαφτίσεις αναβάλλονται, οι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι μέσω ίντερνετ, ενώ άλλοι μένουν χωρίς δουλειά.

Καλοκαίρι πλέον κι όλα έχουν πάει πίσω. Οι ανασφάλειες για το μέλλον αυξάνονται. Τα ενδεχόμενα για μια τεράστια παγκόσμια οικονομική ύφεση διαγράφεται μέρα με τη μέρα.

Οι καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ξαφνικά τα ζευγάρια τον τελευταίο καιρό μέσω της εμφάνισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης σε συνδυασμό με τα όποια προβλήματα θα αντιμετώπιζε ένα καινούριο ζευγάρι στο κοινό του ξεκίνημα, μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση των μελλοντικών σχεδίων του.

Και το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα νέα ζευγάρια θα είναι σε θέση να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πολλοί γάμοι και βαφτίσεις μπορεί να αναβλήθηκαν αλλά εάν καταφέρουν και βγουν ακόμη πιο δυνατά και δεμένα τα ζευγάρια από αυτήν την κατάσταση, τότε το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο.

@vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast