Η νέα GLA είναι το όγδοο μοντέλο που προστίθεται στην τρέχουσα γενιά compact αυτοκινήτων Mercedes και αποτελεί το βασικό μοντέλο της επιτυχημένης γκάμας SUV της εταιρείας.

Η νέα GLA απέκτησε ακόμη πιο επιβλητικό παράστημα από την προκάτοχό της, με το ύψος της να φτάνει πλέον τα 1611 χιλιοστά, δηλαδή τουλάχιστον δέκα εκατοστά υψηλότερη. Η επίσης υψηλότερη θέση καθίσματος που χαρακτηρίζει το SUV συνοδεύεται από μεγαλύτερο εσωτερικό ύψος στην μπροστινή σειρά.

Ο χώρος ποδιών για τους πίσω επιβάτες είναι πολύ πιο γενναιόδωρος παρόλο που το μήκος της νέας GLA έχει μειωθεί κατά ενάμισι εκατοστό. Στα αδιαμφισβήτητα off road χαρακτηριστικά της συγκαταλέγονται το κάθετο μπροστινό τμήμα, οι κοντοί πρόβολοι μπροστά και πίσω και οι περιμετρικές, προστατευτικές επενδύσεις.

Η νέα GLA κάνει άλλο ένα βήμα ως προς την ασφάλεια που παρέχουν τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. Διαθέτει τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις. Η GLA έχει τη δυνατότητα να αντιδρά όταν αδρανεί ο οδηγός, ενώ η ενεργή υποβοήθηση πέδησης αναλαμβάνει σε πολλές περιπτώσεις να πραγματοποιεί αυτόνομο φρενάρισμα, προκειμένου να αποτραπεί μια σύγκρουση ή να μειωθεί η σφοδρότητά της. Με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται συνήθως στην πόλη, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύει σταματημένα οχήματα ή πεζούς που διασχίζουν τον δρόμο, ώστε να αποτρέπονται συγκρούσεις ανάλογα με την περίσταση.

Η GLA προσφέρει άριστη αεροδυναμική με τιμή 0,28 Cd. Αυτή βοηθάει τους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες να πετυχαίνουν κορυφαίες επιδόσεις. Η βασική έκδοση των βενζινοκίνητων μοντέλων είναι ο κινητήρας M282 με κυβισμό 1,33 λίτρων (μικτή κατανάλωση καυσίμου 6 λτ/100χλμ, μικτές εκπομπές CO2 137 γρ/χλμ) και διαθέτει σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων για αποδοτική λειτουργία υπό μερικό φορτίο.

Ο 2λιτρος κινητήρας M260 των ισχυρότερων βενζινοκίνητων μοντέλων GLA διαθέτει μπλοκ κινητήρα από χυτό αλουμίνιο με χιτώνια κυλίνδρων από χυτοσίδηρο που ελαχιστοποιεί την τριβή των εμβόλων και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, ο 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας έχει λάβει πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο Euro 6d διατίθεται σε δύο κατηγορίες ισχύος με 150 και 190 ίππους, είτε με μπροστινή κίνηση είτε με τετρακίνηση 4MATIC που μεταδίδει την ισχύ του στο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 8G-DCT.

Η νέα GLA θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ευρώπη στα τέλη Απριλίου 2020 και σύντομα θα είναι διαθέσιμη στις εκθέσεις αντιπροσωπειών στις ΗΠΑ, καθώς και στην Κίνα. Η GLA παράγεται στο εργοστάσιο της Mercedes στο Rastatt (Γερμανία), καθώς και στο Πεκίνο για την τοπική αγορά της Κίνας.