Η Renault παρουσίασε σήμερα το πρωτότυπο MORPHOZ.

Πρόκειται για ένα 100% ηλεκτρικό, προσαρμόσιμο πρωτότυπο crossover, που φορτίζεται επαγωγικά ακόμα και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, όπως χαρακτηριστικά προσδιορίστηκε από τους μηχανολόγους του διεθνούς αυτοκινητιστικού οργανισμού SAE.

Αυτό το επίπεδο δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να οδηγήσει το αυτοκίνητο τραβώντας εντελώς τα χέρια του από το τιμόνι, σε συγκεκριμένες συνθήκες και σε δρόμους που αυτό επιτρέπεται, όπως π.χ. αυτοκινητόδρομους ή μποτιλιαρίσματα. Το αυτοκίνητο αναλαμβάνει να διατηρήσει μία απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, να διατηρήσει την πορεία του στα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας, ακόμα και σε στροφές, να αλλάξει λωρίδα (πχ. για προσπέρασμα) και να κινηθεί σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Ωστόσο, παρέχει στον οδηγό τη δυνατότητα να πάρει πάλι και ταχύτατα τον έλεγχο (σε μερικά δευτερόλεπτα), σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου, ή σε περίπτωση που οι αισθητήρες του αυτοκινήτου δεν είναι πλέον σε θέση να «διαβάσουν» σωστά την πορεία του (σε κακές καιρικές συνθήκες ή όταν δεν υπάρχουν εμφανείς διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα). Για αυτό το λόγο και το τιμόνι του MORPHOZ παραμένει πάντα στη θέση του, ακόμα και όταν ο πίνακας οργάνων έχει εξαφανιστεί μέσα στο ταμπλό.

Με τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, ο οδηγός είναι ελεύθερος να μετακινεί τα μάτια και τα χέρια του μόλις δοθεί η εντολή ενεργοποίησης, αλλά δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει για άλλες δραστηριότητες οποιαδήποτε οθόνη (tablet με οθόνη αφής ή smartphone) διαφορετική από εκείνη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, να διαβάσει ή να στείλει email ή SMS, ή να διαβάσει το περιεχόμενο πολυμέσων κ.λπ..

Μόλις η νομοθεσία και οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέψουν την ευρεία διάδοση του συστήματος αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, τότε αυτό και τα υπόλοιπα μοντέλα της Renault, θα εφοδιαστούν άμεσα με την τεχνολογία αυτή. Πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι πολύ σύντομα η γαλλική εταιρεία θα περάσει στο επόμενο στάδιο της αυτόνομης οδήγησης, που είναι το επίπεδο 4.