Ξιφολόγχη μπότες

Η Ξιφολόγχη αποτελεί μια ιδέα που σφυρηλατήθηκε μέσα στις φλόγες του κορωνοπολέμου κάπου αρχές Απρίλη και λειτουργεί ως όπλο κατανόησης του μάταιου τούτου κόσμου, που κακά τα ψέματα έχει γίνει ακατανόητος. Με γλώσσα καυστική (και όχι καυτερή!), με λόγο αμείλικτο και αδυσώπητο, καθώς και με άποψη κόλαφο – πλην τίμια και ειλικρινή, θα περιγράφει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας ή αλλιώς τις Αποκαλυπτικές σχεδόν στιγμές που ζούμε σαν κοινωνία και σαν πλανήτης.

Ξιφολόγχη: Αχ Πάτερ, είμαι μια αμαρτωλή!

Πάτερ: Τι κρίμα σε βαραίνει τέκνον μου?

Ξιφολόγχη: Αχ καλέ μου ηγούμενε. Σηκώνομαι χθες το πρωί και πιάνει το αυτί μου ότι έχουν ανοίξει τα μαγαζιά! Έβαλα ότι βρήκα μπροστά μου, άρπαξα τη μάσκα μου και έτρεξα σαν την τρελή, ενώ ταυτόχρονα έστελνα μήνυμα με κωδικό 6 και καλά. Καθώς έτρεχα ως σαν αλαφιασμένη, μια περίεργη αίσθηση διαπέρασε την ατσαλένια λόγχη μου.

Εκεί που θα περίμενε κανείς να γίνει του Harrods, τι αντικρύζω; Περισσότερα ήταν τα αδέσποτα -όσα δηλαδή δεν αρπάχθησαν, τότε στο σκυλομάζωμα που ψάχναμε σκύλο για να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι- παρά οι άνθρωποι. Αφήστε δε που κάτι περίεργο ακόμα συνέβαινε. Αυτοί οι λιγοστοί άνθρωποι, βρίσκονταν έξω από τα μαγαζιά και πληρώνανε, ενώ οι πωλητές τους δίνανε τα ψώνια. Κάνω και εγω που λέτε να πιάσω το χερούλι της πόρτας ενός μαγαζιού και ακούω την μασκοφόρο πωλήτρια να μου φωνάζει «Που πάτε καλέ; Click away»!

Πάτερ: Δεν γνώριζες τέκνον μου το click away;

Ξιφολόγχη: Όχι, Άγιε Πατέρα! Δεν είχα προλάβει να ακούσω Άδωνι εκείνο το πρωινό! Ακούω που λέτε αυτό το click away και λέω «Α την χαμένη που μπέρδεψε το click με το go away»! Κάνω που λέτε να φύγω γιατί λέω δε θα είναι ανοιχτό ακόμα και έχω να μπω και σε πόσα μαγαζιά μετά από τόσο καιρό.. Συνεχίζω λοιπόν παρακάτω και βλέπω κάτι μπότες σε μία βιτρίνα- για το όνομα του Θεού δηλαδή!

Πάτερ: Ξιφολόγχη! Δεν χρησιμοποιούμε το όνομα του Κυρίου επί ματαίω τέκνον μου!

Ξιφολόγχη: Μα Σεβασμιώτατε άμα βλέπατε σχέδιο, χρώμα και τιμή, μόνο μάταιο δε θα το λέγατε. Θα σας δώσω μετά τις πληροφορίες για την παπαδιά! Κατάρρευση τιμών! Κάνω που λέτε να μπουκάρω μέσα και ακούω την άλλη μασκοφόρο πωλήτρια, έξαλλη να φωνάζει «Μηηη! Μόνο με click away! Και να έρχεται καταπάνω μου». «Τι click away και αηδίες» της λέω, «το ζευγάρι μπότες στη βιτρίνα θέλω». «Μόνο παράδοση εκτός», απάντησε με ύφος βλοσυρό. Α είπα από μέσα μου, παλάβωσε από τον εγκλεισμό! Μα να θέλει να βγω έξω από το μαγαζί για να μου δώσει τις μπότες; Τι τρέλα; «Μάλιστα» απάντησα αν και αναρωτήθηκα τι να συμβαίνει, την στιγμή που και οι δυο μας φοράγαμε μάσκα, κόσμο δεν είχε μέσα στο μαγαζί και νομίμως τα μαγαζιά είχαν ανοίξει. Κάνω το λάθος και την ρωτάω. «Κάθομαι στο πεζούλι και δοκιμάζω;» Αν και αναστατώθηκε με την ερώτησή μου, μου εξήγησε την διαδικασία. Και εκεί ήταν που μου ήρθε εμένα τρέλα! Και ξάφνου, σαν να άκουσα να φτάνει στ’ αυτιά μου μια φωνή και να μου λέει «Αμάρτησε μαζί μου κι έλα, έλα, έλα, έλα, έλα!»

Πάτερ: Λένα Ζευγαρά τέκνον μου;

Ξιφολόγχη: Ποιά Λένα Ζευγαρά Άγιέ μου, ο σατανάς! Από τη μία να σκέφτομαι τις απειλές του Άδωνι περί συνωστισμού και κλεισίματος του click away, καθώς και τα σχόλια που έκανε του τύπου «Από την Amazon πώς ψωνίζετε και δεν ανησυχείτε για το εάν δε σας κάνουν τα ρούχα…», να έρχονται στο νου μου οι δηλώσεις αυτού του Πέτσα (που την πέτσα μας έχει βγάλει) για «lockdown μέχρι τον Φεβρουάριο» και ταυτόχρονα την Παγώνη για το «ούτε Πάσχα δε θα κάνετε», την καούρα και τα ειδικά μέτρα για το άνοιγμα των νυχούδων και από την άλλη να βλέπω αυτές τις μπότες να μου ρίχνουν παραπονιάρικες καρφωτές ματιές με το τακούνι τους και θόλωσα.

Και ενώ θέλω να φωνάξω στην πωλήτρια «Κάνε πέρα, μωρή» και να αρπάξω τις μπότες, αρχίζω Σεβασμιώτατε έναν ολοφυρμό και έναν ολολυγμό πάνω στο πεζοδρόμιο που συνοδευόταν με ένα παράπονο και παρακαλετό «Μα μισό λεπτό θα κάνω, εδώ στα όρθια θα της δοκιμάσω, θα πληρώσω γρήγορα και θα εξαφανιστώ».. μέχρι και εγω με λυπήθηκα. Τι να κάνει και η πωλήτρια; Ενέδωσε… Δε λέτε πάλι καλά που δεν ήταν καμία κάμερα του Ευαγγελάτου να με απαθανατίσει…

Πάτερ: Ο Θεός τέκνον μου σε γλίτωσε!

Ξιφολόγχη: Για να μην σας πω, ότι την ώρα που πλήρωνα, είδα έναν νεαρό να δοκιμάζει ένα παντελόνι πίσω από ένα δέντρο! Κινδυνεύουμε πάτερ να συλληφθούμε για έκλυση των ηθών! Μεταξύ μας, χάλια ο νεαρός. ‘Όπως και να έχει καλέ μου γέροντα, ζητώ συγχώρεση.

Πάτερ: Αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου, τέκνον μου.

Ξιφολόγχη: Αλήθεια Άγιε Πατέρα γνωρίζατε ότι μέχρι εννέα άτομα επιτρέπονται να περιμένουν στην ουρά έξω από το μαγαζί;

Πάτερ: Εδώ τέκνον μου θα επιτρέπονται μόνο εννέα άτομα μέσα στον ναό του Κυρίου.

Ξιφολόγχη: Σύψας, γέροντα;

Πάτερ: Ο σατανάς τέκνον μου, ο σατανάς!