QR - Ξιφολόγχη

Η Ξιφολόγχη αποτελεί μια ιδέα που σφυρηλατήθηκε μέσα στις φλόγες του κορωνοπολέμου κάπου αρχές Απρίλη και λειτουργεί ως όπλο κατανόησης του μάταιου τούτου κόσμου, που κακά τα ψέματα έχει γίνει ακατανόητος. Με γλώσσα καυστική (και όχι καυτερή!), με λόγο αμείλικτο και αδυσώπητο, καθώς και με άποψη κόλαφο – πλην τίμια και ειλικρινή, θα περιγράφει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας ή αλλιώς τις Αποκαλυπτικές σχεδόν στιγμές που ζούμε σαν κοινωνία και σαν πλανήτης.

Πού να τρέξω, πού να κρυφτώ και δεν έχω και ίσια παπούτσια αναρωτήθηκε η Ξιφολόγχη, όταν χαζεύοντας αμέριμνα στα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, σκόνταψε πάνω σε ένα άρθρο από το Πρώτο Θέμα με τίτλο «Η Κίνα προτείνει παγκόσμιο σύστημα με κωδικούς QR με στόχο την «απελευθέρωση» των ταξιδιών» ή αλλιώς το Χάραγμα, θα έλεγαν κάποιοι κακοήθεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping (η χώρα του οποίου αφήνει ελεύθερες τις μολυσμένες νυχτερίδες να πετούν), μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη των G20 το βράδυ της Παρασκευής, πρότεινε «έναν παγκόσμιο μηχανισμό αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας, βασισμένο σε αποτελέσματα ελέγχων νουκλεϊκού οξέος, με τη μορφή διεθνώς αναγνωρισμένων κωδικών QR» (κοινώς barcode).

Οι κωδικοί αυτοί εξηγεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο να «εξακριβώσουν την κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και στο να μπορούν οι πολίτες μιας χώρας να ταξιδέψουν σε μια άλλη», ελπίζοντας ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Μεγάλη αυτή Ιδέα. Καλεί ακόμα «σε περαιτέρω ενοποίηση πολιτικών και να καθιερωθούν fast track διαδικασίες, ώστε να διευκολύνουν την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών». Με συγκινεί βαθύτατα το ενδιαφέρον του – Άνθρωπος φώναξαν οι συντοπίτες του στην Κίνα!

Έχεις και από την άλλη αυτούς τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κράζουν για το ότι οι κωδικοί αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικό έλεγχο και αποκλεισμό! Μα άμα το μυαλό είναι καχύποπτο, θα πάει αμέσως στο κακό, σε Bill Gates και σε chips!

Κι αυτά που λέει, δεν είναι θεωρίες ή συνωμοσίες! 

Δεκαετίες ατελείωτης κοπιαστικής κινεζικής εργασίας χρειάστηκαν ώστε να φέρουν αυτό το λαό έτοιμο να ρίξει ότι τεχνολογικό επίτευγμα έχει στην μάχη κατά του κορoνοιού. 

Από ρομπότ να μεταφέρουν φαγητό μέσα στα νοσοκομεία, κάμερες αναγνώρισης προσώπου να μετρούν την θερμοκρασία πολιτών, εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης στους δρόμους ώστε να ανιχνεύουν πολίτες που είναι είτε ενεργοί είτε ανενεργοί στα κινητά τους, μέχρι και drones να επιβάλλουν καραντίνες και lockdown! Όλα βεβαίως, αρκετά αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας (νυχτερίδα δεν κουνιέται). Όχι όπως εδώ, που μεσάνυχτα θυμήθηκε η άλλη, που βαριέται να πάει από τον καναπέ στο κρεββάτι, να βγει έξω για σωματική άσκηση.

Πώς λειτουργεί όμως αυτό το σύστημα:

Στην Κίνα απαιτείται ήδη ταυτότητα και ηλεκτρονικό πιστοποιητικό υγείας σχεδόν για τα πάντα (ρύζι σου λέει αγοράζεις-ταυτότητα σου λένε – Ξιφολόγχη). Όλα πια είναι συνδεδεμένα με το κινητό σου, το οποίο αφήνει ένα ηλεκτρονικό ίχνος που συνδέεται κατευθείαν με την ταυτότητά σου.

Σε περιοχές με lockdown (καλή ώρα), τα δεδομένα του κινητού σου, τα οποία αναφέρουν την τοποθεσία σου, χρησιμοποιούνται ως μέσο παρακολούθησης των μετακινήσων και επιβολής των απαγορεύσεων. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής είναι σε καραντίνα, και κάνει πως ξεμυτίσει από το σπίτι, η τοποθεσία του κινητού του ειδοποιεί τις αρχές να λάβουν τα μέτρα τους (καταλαβαίνεις φαντάζομαι… περίεργα καθεστώτα-όχι αστεία). Αλλά για να είναι ακόμα πιο ασφαλείς, αυτοί οι δαιμόνιοι Κινέζοι, δεδομένα του κινητού χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, για το ποιά μέρη είχε επισκεφθεί το κρούσμα και φυσικά ενημερώνουν με μηνύματα τα υποψήφια θύματα που βρέθηκαν πλησίον του. 

Τί είναι χειρότερο σκέφτομαι…;;;;; Αυτή την εφαρμογή στα χέρια ζηλόφθονων σχεσομανών ή στα στιβαρά μπράτσα της Πολιτικής Προστασίας;;;; 

Όλη η Κίνα κυκλοφορεί με χρωματιστά πιστοποιητικά ή αλλιώς QR κωδικούς με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας του κάθε ατόμου- με πράσινο οι ακίνδυνοι, με πορτοκαλί αυτοί που μπορεί να την έχουν κάνει την αμαρτία τους και με κόκκινο οι “έχε γειά”.

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την ενισχυτική συμβολή αστυνομικών αλλά και εθελοντών (τα ακούς εσύ που κάθεσαι άεργος στο σπίτι! Ορίστε απασχόληση! – Ξιφολόγχη) που έχουν επανδρώσει τις εξόδους των σπιτιών, ώστε να εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικά το lockdown.

Και εδώ έχουν λυσσάξει να φάνε τα πόδια τους Νίκο μου, που απαγόρευσες τις μετακινήσεις απο τις 9μμ μέχρι τις 5πμ. Οι αχάριστοι!