Ξιφολόγχη νυχτερίδα

Η Ξιφολόγχη αποτελεί μια ιδέα που σφυρηλατήθηκε μέσα στις φλόγες του κορωνοπολέμου κάπου αρχές Απρίλη και λειτουργεί ως όπλο κατανόησης του μάταιου τούτου κόσμου, που κακά τα ψέματα έχει γίνει ακατανόητος. Με γλώσσα καυστική (και όχι καυτερή!), με λόγο αμείλικτο και αδυσώπητο, καθώς και με άποψη κόλαφο – πλην τίμια και ειλικρινή, θα περιγράφει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας ή αλλιώς τις Αποκαλυπτικές σχεδόν στιγμές που ζούμε σαν κοινωνία και σαν πλανήτης.

«Γκόθαμ Σίτυ» γίναμε, αναφώνησα με το που διάβασα το άρθρο του βρετανικού “Guardian”!

Ξεκινά λοιπόν το άρθρο δηλώνοντας, πως ένας διακεκριμένος Κινέζος επιστήμονας ανέφερε ότι νυχτερίδες έχουν βρεθεί να φιλοξενούν άλλους κορονoιούς που μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα αυτό γίνεται σε παραμεθόριες περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Κίνας (Ανάθεμα σε νυχτερίδα και μυριανάθεμα σε).

Αναλυτικότερα, η Δρ Shi Zhengli του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν έκανε τα δικά της σχόλια σε διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργανώθηκε από γαλλικές ιατρικές και κτηνιατρικές ακαδημίες, συντονισμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μία και η άλλη από το ιατρικό περιοδικό Lancet- ως μία προσπάθεια να μελετήσουν, ένα χρόνο μετά αφότου ξέσπασε, την προέλευση της πανδημίας (Νωρίς το θυμήθηκαν!). 

Αυτή η «Γυναίκα Νυχτερίδα», όπως την αποκαλούν εχθροί και φίλοι επειδή η ερευνητική της ομάδα μελετά νυχτερίδες με κορονοϊούς (δουλειά και αυτή όμως…), δήλωσε ότι αυτοί οι ιοί αλλά και το σόι του Sars-CoV-2 που προκαλεί τον Covid-19, πολύ πιθανόν να κυκλοφορούν στη φύση και μάλιστα πέρα από την Κίνα.

«Δεν πρέπει να τα ψάχνουμε μόνο στην Κίνα, αλλά και στις χώρες της Νότιας Ασίας» είπε η μασκοφόρος με μπέρτα ερευνήτρια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν έρευνες και σε άλλες χώρες, αρνούμενη ταυτόχρονα τις κατηγορίες που στοχοποίησαν το εργαστήριο της ως το άντρο του κακού στις αρχές του έτους! (Ας τα μάζευες Κυρία μου τα κατοικίδια σου να μην έχεις τέτοια μετά… θα της έλεγα εγώ).

Αν και οι νυχτερίδες θεωρήθηκαν ως η φυσική δεξαμενή για το Sars-CoV-2, η Γυναίκα Νυχτερίδα της Γιουχάν Σίτυ είπε, ότι ο ιός πιθανότητα μεταδόθηκε σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή ζώο προτού φτάσει στον άνθρωπο, το οποίο παραμένει ακόμα άφαντο! (Ααα και εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα!). Επίσης, συνέχισε λέγοντας πως είναι ασαφές για πόσο καιρό ο ιός κυκλοφορούσε (και οπλοφορούσε) είτε στο ζώο ξενιστή είτε στον άνθρωπο πριν εντοπιστεί στο τέλος του προηγούμενου έτους! (Ώπα! Τι ακριβώς θες να πεις ερευνήτρια?).

Πάντως, η συλλέκτρια αυτή νυχτερίδων (που είναι ο φόβος και ο τρόμος τους) ισχυρίζεται ότι ο εάν ενδιάμεσος – άγνωστος για την ώρα – ξενιστής είναι τα παγκολίνο, όπως πολλοί υποστήριξαν (μα τι τους έφταιξαν;), τότε μάλλον ο ιός μεταφέρθηκε από νυχτερίδες σε παγκολίνο εκτός Κίνας, αφού όλα τα παγκολίνο καταφθάνουν λαθραία στην Κίνα από άλλες ασιατικές χώρες, μία εξ’ αυτών και η Ινδία! (Μα τι είναι παγκολίνο;).

Από την άλλη, ο καθηγητής David Robertson, άλλος μελετητής ιών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε ότι «είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα παγκολίνο έχουν πάρει τον ιό τους, πιθανώς από νυχτερίδες πέταλου, αφού εισήχθησαν στην Κίνα» για αυτό επέμεινε πως οι έρευνες θα πρέπει να μείνουν εστιασμένες στην Κίνα.

Τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκείνοι που εμπλέκονται στις έρευνες του ΠΟΥ και του Lancet γνωρίζουν πως μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να εξακριβώσουν την πορεία που ακολούθησε ο ιός ώστε να φτάσει στον άνθρωπο, ακόμα και μετά από τόσο καιρό…

«Καταραμένη νυχτερίδα!», είπα και εγώ με τη σειρά μου και ψιλοτραγούδησα…. 

Ααααχ αυτή η άτιμη, ήθελε μαχαίρωμα…

Μια χρονιά που θέριζε, ο covid μέχρι το ξημέρωμα…