Ιαπωνικό Πάρκο

Με τον εντυπωσιακό εορτασμό του Natsu Matsuri, του παραδοσιακού καλοκαιρινού φεστιβάλ στην Ιαπωνία, ολοκληρώθηκε η μετάβαση του πάρκου των Νηρηίδων στο Παγκράτι σε θεματικό Ιαπωνικό Πάρκο, το πρώτο της Αθήνας.

 

Ακολουθώντας πιστά το τελετουργικό, με τα προβλεπόμενα χρονικά ορόσημα, τον περασμένο Νοέμβριο -σε ειδική τελετή- είχε τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Nakayama Yasunori και την CEO της JTI κ. Lili Zigoslou, καθώς το Πάρκο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την ευγενική υποστήριξη της JTI Hellas.

Στο διάστημα που μεσολάβησε προστέθηκαν εμβληματικά στοιχεία της ιαπωνικής διακόσμησης, όπως το Torii Gate (παραδοσιακή ιαπωνική πύλη) και πέτρινοι φανοί.

Ιαπωνικό Πάρκο

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε το πράσινο και δημιουργήθηκε ένας καινούργιος πέτρινος διάδρομος για διευκόλυνση των ΑμΕΑ. Η νέα πράσινη όαση, σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

3.500 στρέμματα αναψυχής βασισμένα στο «Biophilic Design»

Το Ιαπωνικό Πάρκο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ. που δημιουργήθηκε βασισμένος στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοση και εναλλαγές στο τοπίο αποτυπώνουν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη αντιπροσώπευση των  στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς.

Η επιλογή των φυτών προέκυψε από το συνδυασμό της ιαπωνικής και της μεσογειακής χλωρίδας. Τα περίφημα ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές και τα μπαμπού συνυπάρχουν στο πάρκο με αγγελικές, μυρτιές και δάφνες.

Ο συνδυασμός των κλαδεμένων θάμνων με τους βράχους και τα βότσαλα διαμόρφωσαν «ήρεμα» μονοπάτια μέσα στον κήπο, ενώ τα κατασκευασμένα από γρανίτη καθιστικά, δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της πόλης.

Ιαπωνικό Πάρκο

Το Ιαπωνικό Πάρκο περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Χίλτον, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Τσέκαρε κι αυτό:

Φαίη Σκορδά: Και επίσημα τέλος από τον ΑΝΤ1