Idra Kayne

Η Idra Kayne, γεννημένη στην Αθήνα τη δεκαετία του ’80, είναι γνωστή για την εκρηκτική της σκηνική παρουσία και την πλούσια μουσική της φωνή, με επιρροές από soul, funk και R&B. Με καταγωγή από την Ελλάδα και την Ουγκάντα, η ίδια ενσωματώνει αυτή την πολιτιστική ποικιλία στη μουσική της.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idra Kayne (@idrakayne)

Η Idra ξεκίνησε την καριέρα της με αγγλόφωνα τραγούδια, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της ελληνόφωνο κομμάτι, το Fairytale, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στη δική της ιστορία και βιώματα ρατσισμού στην Ελλάδα. Το ρεφρέν του τραγουδιού – “Θες να μπεις κάτω απ’ το δέρμα μου, θες να δεις πως είν’ το αίμα μου” – είναι ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά, καθώς αντικατοπτρίζει τις δικές της εμπειρίες και τη θέλησή της να δώσει φωνή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ενσωμάτωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idra Kayne (@idrakayne)

Το Fairytale, παρότι το στίχο έγραψε ο Βαγγέλης Σερίφης, γνωστός ως DJ Ρίκο, είναι βαθιά προσωπικό για την Idra. Όπως αναφέρει, η ιδέα γεννήθηκε από μια συζήτηση στο στούντιο, όταν ο Σερίφης τη ρώτησε αν είχε βιώσει ρατσισμό στην Ελλάδα. Εκείνη, γελώντας ειρωνικά, μοιράστηκε μαζί του τις εμπειρίες της, και σε λίγα λεπτά ο DJ δημιούργησε ένα στίχο που ταίριαζε απόλυτα με τη δική της ιστορία. Το τραγούδι, επομένως, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ συνδέεται με την προσωπική της εμπειρία να μεγαλώνει ως παιδί μικτής καταγωγής στην Κυψέλη της Αθήνας, μια περιοχή με πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία.

Η Idra μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου, όπως της εξήγησε ο πατέρας της, οι γονείς της είχαν επιλέξει να ανατραφούν τα παιδιά τους αποκλειστικά με την ελληνική κουλτούρα. Αυτό έγινε ως μέσο προστασίας από τις αντιξοότητες που θα αντιμετώπιζαν λόγω της εμφάνισής τους.

Η ίδια θυμάται πώς βίωσε την απόρριψη και το bullying στο δρόμο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από μικρή ηλικία. Αυτές οι εμπειρίες, όπως να της ζητούν να σηκωθεί από το κάθισμά της με την πρόφαση ότι «εκεί κάθονται μόνο Έλληνες», την έκαναν πιο διστακτική και την οδήγησαν να μεγαλώσει με αίσθημα αποξένωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να είναι ένα ιδιαίτερα εσωστρεφές και ντροπαλό παιδί, που παρατηρούσε σιωπηλά τον κόσμο γύρω της, προσπαθώντας να μην προκαλέσει.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Idra Kayne (@idrakayne)

Η Idra Kayne εξηγεί το όνομά της

Το καλλιτεχνικό όνομα Idra, που σημαίνει «Το παιδί που γεννήθηκε και δεν χτυπά η καρδιά του», επιλέχθηκε συνειδητά, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Η Idra ένιωσε πως η καρδιά της «χτύπησε» πραγματικά μόνο όταν αποφάσισε να αποδεχτεί την ταυτότητά της και να εκφράσει τα βιώματά της ανοιχτά μέσω της μουσικής.

Σήμερα, μέσα από τα τραγούδια της, προσπαθεί να μιλήσει για την προσωπική της διαδρομή και για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο να ενθαρρύνει όσους έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες.

Εκτός από τη μουσική της πορεία, η Idra έχει αναφερθεί σε δύσκολες προσωπικές στιγμές, όπως τη βίωσή της σε κακοποιητική σχέση, όπου αντιμετώπισε συναισθηματική βία και τοξικότητα. Αυτή η εμπειρία, όπως λέει, της δίδαξε πολλά για τον αυτοσεβασμό και την αξία της, καθώς και για την ανάγκη αποδοχής και αυτοπεποίθησης. Με αυτό τον τρόπο, η Idra Kayne όχι μόνο αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα στη μουσική σκηνή, αλλά και μια φωνή με κοινωνικά μηνύματα, κάνοντας τη μουσική της μια γέφυρα κατανόησης και αποδοχής.

Τσέκαρε κι αυτά:

Κολωνός Μαγαζιά: Η μπουγάτσα του Μακεδόνα

Μάρμαρα: Πώς να επαναφέρετε την παλιά γυαλάδα τους