Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ».

Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρης Εφραίμογλου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου Μαρία Σπανού και η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

Την εκδήλωση άνοιξαν χορευτές από τον Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ».

Το αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με εβδομήντα και πλέον παλαιότερα και πρόσφατα έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, συγκεντρώνει πολύτιμες συνέργειες και αναπάντεχες συμμετοχές, σημαντικά νέα έργα, αλλά και σπουδαία παλαιότερα με τη γενναιόδωρη συνδρομή των συλλεκτών τους.

Να σημειωθεί ότι σε συνομιλία με το κυρίως σώμα της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης ένα μικρός, αλλά σημαντικός πυρήνας πρωτότυπων έργων του Θεόφιλου από ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού. H έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Λύκειο των Ελληνίδων / Παράρτημα Βόλου, που είχε και την αρχική παραγωγή της, και το Μουσείο Tériade – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης.

Στο διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου 2022, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων: εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και προβολή της βραβευμένης ταινίας του  Λάκη Παπαστάθη «Θεόφιλος».

Με αφορμή την έκθεση, κυκλοφορεί αναλυτικός κατάλογος.

Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι:

  • Μ. Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου,
  • Ε. Παπάνης, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE,
  • Σοφία Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
  • Λ. Παπαστάθης, σκηνοθέτης
  • Ι. Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια λειτουργίας έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2021 – 7 Μαρτίου 2022

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:  Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο – Κυριακή 11:00-19:00

Γενική είσοδος: 5€

Σχολικές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού: Τ. 212 254 0000 & hellenic-cosmos@ime.gr