Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Με ευρεία συμμετοχή ομάδων και επισκεπτών ολοκληρώθηκε το διήμερο Φεστιβάλ Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας XR Festival, στο πλαίσιο του Προγράμματος ολοκληρωμένων εφαρμογών eXtended Reality XR Cosmos στο Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Αριστείας στην Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

 

Το κοινό που επισκέφθηκε τον «Ελληνικό Κόσμο» την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουνίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο νεοφυών ομάδων, επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλη τη χώρα και να συμμετάσχει σε εντυπωσιακά προγράμματα Εικονικής Πραγματικότητας όπως ξεναγήσεις σε AR/VR Showrooms και προσομοιωτές VR (Virtual Reality Pods), Προγράμματα με κάσκες HMD (Head Mounted Display), προβολές στη «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας κ.α.

Από τις ομάδες που ξεχώρισαν στον 1 ο Διαγωνισμό Καινοτομίας συμμετείχαν η ομάδα Phasmatic (Ανδρέας-Αλέξανδρος Βασιλάκης, PhD, Νικόλαος Βίτσας, MSc & Αναστάσιος Γκαραβέλης, PhD) με τη φωτορεαλιστική απεικόνιση Επαυξημένης Πραγματικότητας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο με βάση εξελιγμένους αλγορίθμους φωτορεαλιστικής προσομοίωσης, οι Δαμιανός Γαβαλάς & Μιχάλης Τσεπαπαδάκης με το Exhibot, ένα έξυπνο εξατομικευμένο σύστημα ηχητικού οδηγού με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη που επισκέπτεται αξιοθέατα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αλεξάνδρα Μαλούτα με το «City Stories: a location storytelling augmented reality (AR) application», οι Γεώργιος Χατζηγεωργίου & Κωνσταντίνος Έγκαρχος με το «VR 4.0», μία ιδέα εκπαίδευσης μέσω τεχνολογίας VR για τη βελτίωση των τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού συντήρησης για τη μείωση

του λειτουργικού κόστους και ο Κώστας Ορδουμποζάνης με την «Anthologia» ένα «έξυπνο σουβενίρ» με τη χρήση online AR συστήματος που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός προσωποποιημένου ψηφιακού αναμνηστικού.

Επίσης, από το ΑΠΘ συμμετείχε ο Γιάννης Λαδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Phd Student, του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής ΑΠΘ με το «Milord», μια πλατφόρμα αποκατάστασης της κίνησης του χεριού και η ομάδα από το 3 ο ΓΕΛ Κηφισιάς που παρέλαβε το Βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών του Junior Achievement Greece
στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022 με το Πρόγραμμα «Rescue Verse» με εκπαιδευτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, παρούσες ήταν η τεχνολογική εταιρεία MOPTIL με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, εστιασμένες στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης προς Νεοφυείς Επιχειρήσεις.

Σειρά έχει το 1 ο Διεθνές XR Cosmos Συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο 2022, στο οποίο θα συμμετάσχουν ερευνητές, δημιουργοί, επιχειρηματίες, επενδυτές και θεσμικοί παράγοντες από την παγκόσμια κοινότητα.

Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου δήλωσε: “Το διήμερο XR Festival αποτέλεσε μία από τις εμβληματικές δράσεις του XR Cosmos, μέσω του οποίου ενεργοποιήσαμε τις πιο δυναμικές ομάδες της χώρας, επενδύοντας στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Οι νεοφυείς ομάδες και επιχειρήσεις που συμμετείχαν υλοποιούν εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά ερευνητικά κέντρα και μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με σκοπό να συνδιαμορφώσουν προγράμματα και δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και ενισχύουν την πολιτιστική δραστηριότητα”.

Τσέκαρε κι αυτό:

Colourday Festival: Το Line up της ημέρας