Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στοπ πλευρό της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,πιστό στο στόχο του για τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο της Μυτιλήνης  με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη και βελτίωση της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και το δυναμικό του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» οι δύο φορείς πρόκειται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις όπως: καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εμπειρίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειακές εικονικές εφαρμογές και θεατρικές παραστάσεις.

Η Λέσβος διακρίνεται για τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παράδοση έχοντας  αναδείξει μερικές από τις σημαντικότερες μορφές  του τόπου στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα (Σαπφώ, Ελύτης, Βενέζης, Μυριβήλης, Θεόφιλος…) και αποτελεί κομμάτι του μικρασιατικού πολιτισμού ως πρωτεύουσα της Αιολίδας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει διακριθεί για τις πολυποίκιλες πολιτιστικές του δραστηριότητες στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και για την διαφύλαξη και παρουσίαση των 86 έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο Μουσείο Θεόφιλου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κινητά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη για το ΙΜΕ από την  Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τον Δήμο Μυτιλήνης από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη.