Granma Trombones
Milagro Álvarez Leliebre in Granma POSAUNEN AUS HAVANNA / METALES DE CUBA DRAMATURGIE Aljoscha Begrich, YOHAYNA HERNÁNDEZ DRAMATURGISCHE MITARBEIT Ricardo Sarmiento REGIEASSISTENZ Noemi Berkowitz BÜHNE Aljoscha Begrich BÜHNENASSISTENZ Julia Casabona KOMPOSITION ARI BENJAMIN MEYERS VIDEO Mikko Gaestel, Marta María Borrás SOUNDDESIGN Tito Toblerone, Aaron Ghantus KOSTÜME Julia Casabona TECHNISCHE LEITUNG Sven Nichterlein PRODUKTION Maitén Arns PRODUKTIONSASSISTENZ Dianelis Diéguez, Miriam E. Gonzáles Abad, Federico Schwindt HOSPITANT*INNEN Lenna Stam, Ignacia González, Joana Falkenberg ÜBERTITEL Meret Kündig ÜBERSETZUNG Anna Galt (Panthea) , Meret Kündig, Franziska Muche POSAUNENLEHRER Yoandry Argudin Ferrer, Diana Sainz Mena, Rob Gutowski RECHERCHE CUBA Laboratoria Escénico de Experimentación Social , Residencia Documenta Sur INTERVIEWS CUBA Ricardo Sarmiento Ramírez, José Ramón Hernández Suárez, Maité Hernández-Lorenzo, Karin Pino Gallardo, Taimi Diéguez Mallo

Ίδρυμα Ωνάση: Ένα αποκαλυπτικό πλάνο της Κούβας, από την επανάσταση του 1956 μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 19 έως 21 Δεκεμβρίου.

Ο συνιδρυτής των Rimini Protokoll, Στέφαν Κέγκι, γυρίζει 60 χρόνια πίσω, για να ανασυνθέσει τον μύθο της κουβανέζικης επανάστασης στο «Granma: Trombones from Havana». Αυτή τη φορά, η ιστορία δεν γράφεται από τον Κάστρο και τους συντρόφους του, αλλά από τα εγγόνια τους.

Τέσσερις από τους απογόνους των comrades, που έμελλε να αλλάξουν το τοπίο της Κούβας τη δεκαετία του 1960, ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης, για να τους υποδυθούν. Όμως, η περιπέτεια των προγόνων τους λαμβάνει μια άλλη διάσταση, όταν συναντά τις ελπίδες της γενιάς που γράφει τώρα ιστορία.

Ο Στέφαν Κέγκι απευθύνθηκε σε περισσότερους από 50 απογόνους των Κουβανών επαναστατών, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για την έρευνά του. Η ανταπόκρισή τους ήταν θερμή, πέραν κάθε προσδοκίας και αποφάσισε να επιλέξει τέσσερις από αυτούς για να αποτυπώσει την Κούβα, μέσα από τη ματιά τους.

Αυτοί είναι ο Ντανιέλ (μαθηματικός και κινηματογραφιστής), ο Κριστιάν (προγραμματιστής υπολογιστών), η Μιλάγκρο (φοιτήτρια Ιστορίας) και η Νταϊάνα (μουσικός).

«Granma» ήταν η ονομασία του -αμερικανικής κατασκευής- σκάφους που μετέφερε τους Κουβανούς επαναστάτες από το Μεξικό στην Κούβα, το 1956. Μύθοι και πραγματικότητες, ουτοπίες και δυστοπίες, επαναστάτες του τότε και νέοι του σήμερα, παρελθόν και μέλλον, συναντιούνται σε μια θαρραλέα παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου.

Το «Granma: Trombones from Havana» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Maxim Gorki Theater του Βερολίνου τον Μάρτιο του 2019 και οι κριτικοί τη χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων, ως «ένα πολύπλοκο πείραμα, ένα λαμπρό και ευφυές έργο».