Ηφαιστίωνας

Ο Ηφαιστίωνας είναι το όνομα του νέου κύματος κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα από την Κυριακή με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, χαλάζι και χιόνια παντού ακόμα και στην Αττική και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ποιος ήταν όμως ο Ηφαιστίωνας;

Ηταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας που γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ.

Μεγάλωσε από παιδί παρέα με τον Μέγα Αλέξανδρο και ήταν ο στενότερος φίλος του Έλληνα στρατηλάτη. Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Μέγα Αλέξανδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθύδριση νέων οικισμών.

Όσο βρισκόταν στο πλευρό του Μέγα Αλέξανδρου ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τον Αριστοτέλη και τον Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ ήταν μεγάλος υποστηρικτής της ανάμιξης των ελληνικών τρόπων με τους περσικούς.

Με τον βαθμό του χιλίαρχου που του έδωσε κατόπιν ο Αλέξανδρος, ο Ηφαιστίωνας ήταν ουσιαστικά ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος σε όλη την αυτοκρατορία. Παντρεύτηκε επίσης τη Δρυπέτη, αδερφή της δεύτερης συζύγου του Αλεξάνδρου, της Στατείρας.

Όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε στα Εκβάτανα στην ηλικία των 32 ετών, ο Αλέξανδρος έπεσε σε μεγάλη θλίψη. Σύντομα έπειτα ζήτησε από τους ιερείς του μαντείου της Σίουα στην Αίγυπτο να αφηρωίσουν τον Ηφαιστίωνα, και έκτοτε ο Ηφαιστίωνας λατρεύτηκε ως θεϊκός ήρωας.

Αλέξανδρος πέθανε 8 μήνες αργότερα, ωστόσο ακόμα και τότε σχεδίαζε την κατασκευή μεγαλοπρεπών μνημείων προς τη μνήμη του φίλου του Ηφαιστίωνα.