Johannes Vermeer

O Johannes Vermeer είναι το σημερινό τιμώμενο πρόσωπο της Google, η οποία του αφιερώνει ένα μοναδικό Doodle, αφού πέρασαν 389 χρόνια από τη γέννησή του.

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους με καταγωγή την Ολλανδία και ο οποίος έγινε διάσημος, από τους πίνακες με τη ζωή της μεσαίας τάξης.

Είναι ελάχιστα τα πράγματα που γνωρίζουμε για τον Johannes Vermeer και αυτά μόνο από νομικά έγγραφα εκείνης της εποχής. Πρόκειται για το δεύτερο παιδί του Ρεϊνιέρ Γιανζ το οποίο βαφτίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632.

Ο πατέρας του είχε πολλές κοινωνικές επαφές με τους καλλιτέχνες της εποχής και θεωρείται πως αυτό κινητοποίησε και τον Johannes Vermeer να ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

Το 1653 μπήκε και επίσημα ως μέλος στη συντεχνία ζωγράφων του Αγίου Λουκά, στην οποία συμμετείχαν έμποροι έργων τέχνης, αλλά και πωλητές κεντημάτων και πορσελάνης.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιτυχία ως ζωγράφος, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Γαλλία το 1672, καταστράφηκε οικονομικά. Αυτό σήμαινε για εκείνον πως δεν μπορούσε να θρέψει την μεγάλη του οικογένεια και αυτό του προκάλεσε κατάθλιψη και εν συνεχεία η υγεία του επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο.

Πέθανε το 1675 και σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα της εποχής ο διάσημος ζωγράφος ετάφη σε οικογενειακό τάφο της παλαιάς εκκλησίας του Ντελφτ στις 15 Δεκεμβρίου.