Καφές

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία καταδεικνύει τη σχέση της χρονικής κατανάλωσης καφέ με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βασικά Ευρήματα:

  1. Κατανάλωση Καφέ το Πρωί:
    • Συνδέεται με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.
    • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 31%.
  2. Καφές Όλη την Ημέρα:
    • Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση του κινδύνου.
  3. Δοσολογία:
    • Όφελος εντοπίζεται σε μέτριες (2-3 φλιτζάνια) ή και υψηλότερες ποσότητες καφέ.
    • Μικρότερο όφελος για όσους πίνουν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο.

Δυνατές Εξηγήσεις:

  • Η κατανάλωση καφέ αργά την ημέρα ενδέχεται να επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την έκκριση μελατονίνης, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή.
  • Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 40.725 ενήλικες και ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες, συσχετίζοντάς τις με τα αρχεία θνησιμότητας σε βάθος 9-10 ετών. Ωστόσο, ο καθηγητής Λου Κι επισημαίνει ότι τα ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω επικύρωση.

Τσέκαρε κι αυτά:

Μήλο: Τα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό σας

Το 2025 για τα 12 ζώδια