: Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που γονάτισαν την Καρδίτσα, αλλά κι άλλες περιοχές της χώρας φέρνουν στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα που έχει αυτή η χώρα και το οποίο δε φαίνεται να έχει διορθωθεί με το πέρασμα των ετών σε τίποτα.
Τίποτα δεν άλλαξε μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής και τίποτα δεν έχει αλλάξει, επίσης, από τη μεγαλύτερη καταιγίδα που γνώρισε ποτέ η Αθήνα… κι αυτή ήταν το 1977.
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα γεγονότα του 1977 για να διαπιστώσουμε την πικρή αλήθεια… πως τίποτα δεν άλλαξε!
Ήταν Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 1977, στις 7 το απόγευμα, όταν η πρωτεύουσα της χώρας έδωσε ραντεβού με τις σκληρές καιρικές “επιθέσεις” της μητέρας φύσης – ακριβώς 16 χρόνια μετά από την υπερκαταιγίδα που ξέσπασε στις 05-06/11/1961.
Ποιος να πίστευε ότι τα σύννεφα που έρχονταν από τον Σαρωνικό κόλπο και κατευθύνονταν προς την Αττική, θα ξεσπούσαν τη μεγάλη τους οργή στην Αθήνα.
Η έντονη και χωρίς σταματημό βροχή μέσα σε μισή ώρα κατευθύνθηκε από τα παραθαλάσσια μέρη της Αττικής κι έφτασε στις βορειότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Η πόλη βούλιαξε κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να πλημμυρίσουν και να κοπούν στα δύο, το ρεύμα να πέσει, τα χειρουργεία να σταματήσουν κι ο κόσμος να προσεύχεται διαρκώς.
Η βροχή κατέφθασε στην πόλη με αμείωτη συνοδεία ισχυρής ηλεκτρικής δραστηριότητας κι οι κεραυνοί που έπεφταν δημιούργησαν βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας. Αυτό οδήγησε στο να ηχούν αρκετή ώρα σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά.
Η δυνατή νεροποντή ξεθύμανε γύρω στα μεσάνυχτα και κατάφερε να προσθέσει με το χειρότερο τρόπο μια νέα σελίδα στην καιρική ιστορία της πόλης.
Πολλές ήταν οι καταστροφές που προκλήθηκαν, ενώ οι θάνατοι που καταγράφηκαν ανήλθαν στους 36. Μέσα σ’ αυτά τα 36 θύματα ήταν και μικρά παιδιά.
Αυτό το γεγονός πριν από 43 χρόνια επαναλαμβάνεται μέχρι και τις μέρες μας και δυστυχώς θα συνεχίζεται μέχρι η πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι είναι καθήκον της και είναι καιρός πια να προστατεύει τους πολίτες, ακόμη κι από τέτοιου είδους θεομηνίες.