“Καλά Χριστούγεννα“, δεύτερο συνθετικό η λέξη «γέννα». Ποιος δεν θέλει να είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα σε μία γέννα. Κάπως έτσι τα Χριστούγεννα έχουν καθιερωθεί ως μία άκρως οικογενειακή γιορτή, γεμάτη αγάπη και χαρά. Οι πιο πολλοί θα θέλουν να ξεκινήσουν την νέα χρονιά με τους ανθρώπους τους, να ανταλλάξουν τις πρώτες αγκαλιές μαζί τους και να θέσουν τους νέους στόχους τους.
Τα φετινά Χριστούγεννα, που η λέξη «αγκαλιά» είναι απαγορευμένη, έρχονται να ανατρέψουν αυτόν τον μύθο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να μείνουν μακριά από τις οικογένειές τους στις φετινές γιορτές.
Κάτι που μου προξένεψε εντύπωση, ήταν πως οι δρόμοι στις γειτονιές της Αθήνας άστραψαν φέτος από την αντανάκλαση των φώτων από τα λαμπάκια στα μπαλκόνια των σπιτιών πολύ νωρίτερα από ότι είθισται. Ίσως γιατί θέλανε οι κάτοικοι να ανατρέψουν την εικόνα που είχαν πάρει αυτοί οι δρόμοι, καθώς φάνταζαν αρκετά μονότονοι και έρημοι μέσα από τα κλειστά μαγαζιά, κάτι που δεν υπηρετεί την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
Στον αντίποδα αυτού, έχουμε την όξυνση των ψυχοφαρμάκων και των ραντεβού σε ψυχολόγους. Αισθάνεσαι άσχημα ψυχικά αλλά έχεις διάθεση να στολίσεις. Μάλλον στις μέρες «παράνοιας» που διανύουμε, όλοι αναζητούν την χαρά στις χαρούμενες φιγούρες των στολιδιών του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τις φωνές του κόσμου στον ήχο της κούτας από το «ξεπακετάρισμα». Το άκουσμα ότι θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς στην χώρα μας σε λίγες μέρες έχει γεμίσει αρκετούς με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
Βέβαια, το παραπάνω γεγονός δεν είναι αρκετό για να ξεπεραστεί η λύπη για τις μέρες αυτές. Είναι αρκετά λυπηρό να αντικατασταθεί η ζεστασιά και η γιορτινή ατμόσφαιρα του χριστουγεννιάτικου και του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού από μία βιντεοκλήση, όπως κι είναι πολύ λυπηρό η αντικατάσταση της αγκαλιάς από ένα emoji σε ένα μήνυμα. Ειδικότερα στην εποχή μας. που η ανθρώπινη επαφή και οι διαπροσωπικές σχέσεις φθείρονται και οι γιορτές είναι μία περίοδος που δίνει ένα σημαντικό έναυσμα σε όλους για τον επαναπροσδιορισμό αυτών των αξιών και των θεσμών.
Είναι στιγμή, λοιπόν, να βοηθήσουμε ενεργά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην επιτάχυνση της απομάκρυνσής του από την κοινωνία, συμβάλλοντας με θετικό πρόσημο στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στο μονομελές σύνολο που αποτελείται από το «εγώ» του καθενός, ώστε να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο όλοι μαζί. Η επιλογή στη βοήθεια είναι στην κρίση του κάθε ατόμου, αλλά η επίπτωση είναι η επιβάρυνση όλων.
Καλά Χριστούγεννα!