Μία εξαιρετική συνταγή είναι το καλαμάρι και ειδικά εάν αυτό είναι γεμιστό και μάλιστα με ρύζι και μυρωδικά.
Υλικά
- 8 μέτρια καλαμάρια, καθαρισμένα
- 1 φλιτζάνι ρύζι (προτιμήστε μακρύκοκκο)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Προετοιμασία καλαμαριών
Καθαρίστε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Κρατήστε τα πλοκάμια, ψιλοκόψτε τα και αφήστε τα στην άκρη. - Ετοιμασία γέμισης
Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το ρύζι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα κουκουνάρια (αν χρησιμοποιείτε). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. - Γέμισμα καλαμαριών
Γεμίστε προσεκτικά κάθε καλαμάρι με το μείγμα, αφήνοντας λίγο χώρο για να φουσκώσει το ρύζι. Κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. - Μαγείρεμα
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τα γεμισμένα καλαμάρια και σοτάρετέ τα ελαφρά. Σβήστε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε λίγο νερό, σκεπάστε και αφήστε να σιγομαγειρευτούν για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μαλακώσουν τα καλαμάρια. - Σερβίρισμα
Σερβίρετε τα γεμιστά καλαμαράκια ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα τους, και συνοδεύστε τα με πράσινη σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό.
Συμβουλή
: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ούζο κατά το μαγείρεμα για επιπλέον άρωμα! Καλή σας όρεξη! 🍽
Τσέκαρε κι αυτά: