: Ο στόχος των φετινών ενημερωτικών δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στο περιβάλλον, όχι μόνο μέσω του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυτό προκαλεί, αλλά και ολόκληρου του κύκλου ζωής του – από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη διανομή του, έως τα τοξικά απόβλητα που παράγει.
Η Άννα Καρακατσάνη, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον, αναφέροντας ότι “μέχρι σήμερα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, χωρίς να δίνεται ανάλογη έμφαση στις δραματικές επιπτώσεις που έχει η συνήθεια αυτή στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.
Εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα από το κάπνισμα ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων, αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρισ. τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες, απαιτήθηκαν 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού, προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγάτονους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται ‘πρόβλημα υγείας’ του πλανήτη».
Τσέκαρε κι αυτό:
Υιοθεσία Σκύλων: Η μεγάλη γιορτή στο Ζάππειο