Καραντίνα

Πολλές χώρες στον πλανήτη έχουν βάλει «λουκέτο» και η καραντίνα καλά κρατεί, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν πως ο εγκλεισμός μπορεί να είναι η λύση για το «σπάσιμο» της αλυσίδας εξάπλωσης του κορονοϊού. Βέβαια, ο ορισμός του lockdown είναι μια έννοια η οποία μπορεί να έχει παρεξηγηθεί λίγο καθώς λειτουργούν κάποια καταστήματα όπως είναι τα super market, τα φαρμακεία και άλλα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση την οποία θα κάνουμε μια άλλη στιγμή.

Από τότε που αποφασίστηκε να υιοθετήσουμε το moto «Μένουμε σπίτι», ο κόσμος στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες πόλεις ξεκίνησε να μαζεύεται στο σπίτι του και να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του κορονοϊού. Και τελικά, φάνηκε πως ο πλανήτης ήταν αυτός που χρειαζόταν το lockdown καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες οι οποίες φανερώνουν πως η γη αρχίζει να παίρνει μια «ανάσα» και οι ρύποι έχουν αρχίσει να μειώνονται. Όχι, ότι ξαφνικά όλα εξαφανίστηκαν και πλέον μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν πλανήτη super καθαρό αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή.

Αυτό που παρατηρείται έντονα τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις του κόσμου είναι πως υπάρχουν ζώα τα οποία έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους και δε φοβούνται να πλησιάσουν τις πόλεις. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τριγύρω και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απειλούνται και να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα επίπεδα μόλυνσης του πλανήτη έχουν μειωθεί και πως έχει μειωθεί σημαντικά το διοξείδιο του αζώτου, ενώ κανάλια και ποταμοί φαίνεται να έχουν καθαρίσει αρκετά. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μειωθεί αφού οι πτήσεις των αεροπλάνων έχουν σχεδόν σταματήσει, η Κίνα η οποία διαθέτει ίσως την πιο «βλαβερή» οικονομία που αφορά τους ρύπους έχει μειωθεί κατά 25%, πολλά εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγή τους, και οι μετακινήσει με αυτοκίνητα έχουν μειώσει σημαντικά τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Και εδώ γεννάται ένα ερώτημα: Μήπως βρε παιδιά το lockdown ή αλλιώς καραντίνα κάνει μεγάλο καλό στον πλανήτη και ήρθε να πάρουμε ένα σημαντικό μάθημα μέσα από αυτό;

Τελικά ότι δεν έχουν καταφέρει οι ακτιβιστικές δράσεις τόσων ετών, θα τα καταφέρει ο κορονοϊός;