Καρκίνος: Πολύ θετικά νέα έρχονται για τον καρκίνο του μαστού από μία διεθνή κλινική δοκιμή που έγινε και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και η οποία μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον. Πρόκειται για μια νέα ανοσοθεραπεία για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, η οποία μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου τα επόμενα χρόνια.
Μέσα σε ένα εξάμηνο, στα 2/3 των ασθενών δόθηκε αυτό το φάρμακο της ανοσοθεραπείας pembrolizumab μαζί με τη χημειοθεραπεία, με στόχο τη μείωση του όγκου, πριν τη χειρουργική επέμβαση. Στους υπόλοιπους έκαναν μόνο χημειοθεραπεία και δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο. Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας οδήγησε τα δύο τρίτα των ασθενών να μην έχουν ίχνος καρκίνου, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.
Οι γυναίκες που έχουν υπολείμματα όγκου τη στιγμή του χειρουργείου έχουν 40 με 50% πιθανότητες για υποτροπή του καρκίνου ακόμα κι αν ο όγκος έχει αφαιρεθεί. Συνήθως η υποτροπή μπορεί να συμβεί τα επόμενα τρία χρόνια και ο ασθενής τότε έχει κακή πρόγνωση.
Με τη νέα ανοσοθεραπεία, υπήρξε μια αύξηση κατά σχεδόν 14% στον αριθμό των γυναικών χωρίς καθόλου καρκίνο μετά τη χημειοθεραπεία, κάτι που συνιστά τεράστιο βήμα προόδου. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περίπου ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση τα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως όσε γυναίκες έκαναν ανοσοθεραπεία έχουν μικρότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, σημάδι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ωστόσο,αυτά τα ενθαρρυντικά σημάδια θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να επιβεβαιωθούν.