Τα Ελληνικά Καρύδια παράγονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και η Ελλάδα έχει μία σημαντική παραγωγή καρυδιών που την κατατάσσει παγκοσμίως στην ενδέκατη θέση, ενώ κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Ρουμανία και τη Γαλλία.
Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Τουρκία και η Ουκρανία. Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700.000 στρέμματα περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους
Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ – καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος.
Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, αποτελείται από δύο μεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη ως ξηρός καρπός, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται γλυκό του κουταλιού.
Το να πούμε ότι τα καρύδια είναι ένα θρεπτικό φαγητό είναι λίγο υποτιμητικό. Τα καρύδια παρέχουν υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα – και αυτό είναι μόνο η αρχή για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία σας. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή της φυτικής μορφής ωμέγα-3 λίπους, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Τσέκαρε κι αυτά: