Ψυχική εξουθένωση

Μελέτη από τη Σουηδία επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώσουν πιο εύκολα άνοια, ενώ μία άλλη μελέτη από τον Καναδά δείχνει πως όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με κίνηση, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσεις Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον ή ακόμα και Σκλήρυνση.

Η πρώτη μελέτη από τη Σουηδία πραγματοποιήθηκε σε περίπου 120.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών με κατάθλιψη και συγκρίθηκαν με παρόμοια άτομα χωρίς κατάθλιψη.

Μέσα σε μία διάρκεια δέκα ετών, άνοια εμφάνισε το 5.7% των ανθρώπων που έπασχαν από κατάθλιψη, ενώ όσοι δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα εμφάνισαν μόλις στο 2,6% άνοια.

Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, είχαν τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση της άνοιας, σε σχέση με όσους δεν ήσαν καταθλιπτικοί.

Στην άλλη μελέτη από τον Καναδά βρέθηκε  ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από κάποιο πολυσύχναστο μεγάλο δρόμο ή 150 μέτρων από λεωφόρο, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια (αύξηση κινδύνου 14%), Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον (αύξηση κινδύνου 7%) ή πολλαπλή σκλήρυνση. Αντίθετα, η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως πάρκα, είχε σχετικά προστατευτικό αποτέλεσμα απέναντι σε τέτοιες νευρολογικές παθήσεις.