Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη παραμένει η πρώτη ασθένεια στις ημέρες μας ειδικά τώρα που το lockdown είναι στην καθημερινότητά μας.

Πώς εντοπίζουμε όμως εάν έχουμε κατάθλιψη ή όχι!

Αναλύοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα προβλήματα ύπνου. Κάποιες φορές το πρόβλημα εντοπίζεται με δυσκολία στο να αποκοιμηθεί ή πολλές άλλες φορές με το να κοιμάται αμέτρητες ώρες.

Ένα δεύτερο σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι οι πόνοι που μπορεί να έχουμε στο στήθος ή ο έντονος κνησμός.

Ένα τρίτο σύμπτωμα είναι το αίσθημα της κόπωσης. Ο ασθενής νιώθει διαρκώς εξαντλημένος, σαν να μην έχει κοιμηθεί καθόλου και σαν να έκανε την πιο χειρωνακτική εργασία.

Επίσης οι πόνοι στους μύες είναι άλλο ένα σημάδι πως η κατάθλιψη ίσως μας έχει χτυπήσει την πόρτα.

Οι έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι είναι άλλο ένα σύμπτωμα και μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ημικρανίες ή πονοκεφάλους ή ακόμα και μία έντονη πίεση στα μάτια.

Οι πεπτικές δυσλειτουργίες ή ακόμα και η ναυτία μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι κατάθλιψης.

Επίσης σοβαρό ενδεχόμενο να έχει κάποιος κατάθλιψη είναι όταν έχει απότομες αυξομειώσεις στο βάρος του. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη είτε μπορεί να σταματήσει να τρώει ξαφνικά ή κάποιοι μπορεί να αρχίσουν να τρώνε ασταμάτητα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να εναλλάσσεται, δηλαδή το άτομο μία να τρώει και μία να σταματάει να τρώει.

Κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια μπορεί να ενθουσιαστούν με μία είδηση που θα μάθουν αλλά αυτό πολύ γρήγορα φεύγει και έρχεται το αίσθημα της λύπης.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη αδυνατούν να καταφέρουν να έχουν μακροχρόνια σχέση και αυτό γιατί θεωρούν πως οτιδήποτε ακούν από το σύντροφό τους είναι μία μορφή κριτικής και απόρριψης.

Φυσικά αυτά είναι μόνο μερικά σημάδια και ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη διάγνωση είναι ένας γιατρός.