Καθαρά Δευτέρα 2023

Καθαρά Δευτέρα 2023 : Μια μέρα που όλοι περιμένουμε είναι εκείνη που θα φάμε γαριδούλες και λαγάνα ενώ θα πετάμε χαρταετό κυριολεκτικά!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Πρόκειται για μια κινητή γιορτή η οποία καθορίζεται από την ημέρα που πέφτει το Πάσχα και σύμφωνα με την παράδοση 48 μέρες πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζουμε στις εξοχές και τα βουνά με λιχουδιές.

Η Καθαρά Δευτέρα πήρε αυτή την ονομασία καθώς οι Χριστιανοί “καθαρίζονται” τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και διαρκεί για 40 μέρες.

Σε πολλές περιοχές γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα και τα έθιμα τα οποία πραγματοποιούνται είναι πολλά και ιδιαίτερα!

Η Καθαρά Δευτέρα 2023 πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου.

Τι είναι τα Κούλουμα

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας είναι γνωστή ως “Κούλουμα” και χρησιμοποιείται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας.

Σε όλες τις πόλεις ο κόσμος βγαίνει έξω, διασκεδάζει, και υπάρχει γενικότερα ένα πολύ ευχάριστο κλίμα. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική Cumulus που σημαίνει αφθονία σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαο Πολίτη.

Γιατί τρώμε λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα από τα εδέσματα που υπάρχουν πάντα στο σαρακοστιανό τραπέζι και πρόκειται για ψωμί το οποίο παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.

Το συγκεκριμένο ψωμί χρησιμοποιούσαν και στην αρχαία Ελλάδα καθώς δεν ήταν λίγοι οι μεγάλοι λόγιοι και δημιουργοί που αναφέρονται σε αυτή.

Η παράδοση της λαγάνας έμεινε αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο και την απολαμβάνουμε κάθε χρόνο στα τραπέζια μας.

Γιατί πετάμε χαρταετό

Ο χαρταετός που θα πετάξουμε την Καθαρά Δευτέρα 2023 συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή η οποία πετά προς τον ουρανό και τον Θεό. Δεν ήταν. λίγοι εκείνοι που πίστευαν παλιά πως όταν ο χαρταετός πετά ψηλά, σημαίνει πως ο Θεός ακούει τις προσευχές τους πιο εύκολα.

Κάθε χρόνο πετάμε τον χαρταετό και είναι ένα αγαπημένο έθιμο!

Τσέκαρε και αυτά: