Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea προτρέπουν τους καταναλωτές να μην τρώνε αυτή την Καθαρά Δευτέρα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τον ξιφία, τον γαλέο και τα υπομεγέθη ψάρια, όπως μπακαλιαράκια ή μικρές κουτσομούρες.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να διαμορφώσουν μία διαφορετική κουλτούρα στους πολίτες για την κατανάλωση των θαλασσινών.
Η οργάνωση αποκαλύπτει πως είδη που προστατεύονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία πωλούνται στα εστιατόρια και τα ιχθυοπωλεία σαν εκλεχτοί μεζέδες. Μερικά από αυτά τα είδη είναι η πετροσωλήνα (Lithophagalithophaga) και η πίννα (Pinnanobilis).
Πέραν, όμως, των προστατευόμενων ειδών που διακινούνται σε ιχθυαγορές και ιχθυοπωλεία, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα υπομεγέθη είδη που μπορεί να τα βρει κανείς σχεδόν παντού.
Στην κατεύθυνση αυτή, μία από τις λύσεις που προτείνει η iSea προς ενημέρωση των πολιτών για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη και για τα προστατευόμενα είδη, είναι μέσα από την αφίσα που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο του υπεύθυνου καταναλωτή ή μέσω της επίσκεψης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.