Καθαρισμός δοντιών: Είναι αρκετά σημαντικός για την υγεία των δοντιών μας! Πόσες φορές όμως χρειάζεται να πηγαίνεις στον οδοντίατρο;

Τώρα στις γιορτές όλοι θέλουμε τα δόντια μας να είναι στην τέλεια κατάσταση! Ρεβεγιόν, party, οικογενειακές συναντήσεις και άλλα πολλά!

Εμείς μιλήσαμε με τον χειρούργο οδοντίατρο κ. Σπύρο Κώστα για την καθαριότητα των δοντιών και τον καθαρισμό.

Αναλυτικά όσα μας δήλωσε και τι προτείνει ο ίδιος

Ο καθαρισμός (αποτρύγωση) των δοντιών είναι η διαδικασία με την οποία αφαιρείται η πέτρα (τρυγία) και τα μαλακά υπολείμματα μικροβιακής πλάκας στα δόντια.

Η τρυγία και η μικροβιακή πλάκα είναι η κύρια αιτία δημιουργίας φλεγμονής(ουλίτιδας).
Ο ασθενής παρουσιάζει αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.Με την παραμέληση της,
η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, όπου εκτός απ’ τα ούλα αρχίζει να προσβάλλεται και ο στηρικτικός ιστός του δοντιού με αποτέλεσμα το δόντι αρχίζει και χάνει την στήριξη του η οποία οδηγεί σε απορρόφηση του οστού που περιβάλλει το δόντι και σε προχωρημένα στάδια,κινητικότητα του δοντιού.Οι καταστάσεις αυτές αν μείνουν αθεράπευτες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών.Εκτός από τις παραπάνω συνέπειες είναι σημαντικό να τονιστούν και οι συνέπειες στην γενική υγεία του ασθενούς όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά νοσήματα.

Η πρόληψη γίνεται μέσω της καθημερινής φροντίδας του στόματος απ’ τον ίδιο τον ασθενή αλλά και μέσω του επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού.

Για τον καθαρισμό απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.Αυτός είναι η συσκευή υπερήχων όπου μέσω της δόνησης και τον ταυτόχρονο καταιονισμό με σπρέι νερού απομακρύνετε η πέτρα.Αποτελειται από το ενεργητικό της στέλεχος στην άκρη του οποίου προσαρμόζεται ένα μεταλλικό ξέστρο το οποίο αποστειρώνεται μετά από κάθε ασθενή.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ολοκληρώνουμε τον καθαρισμό μέσω της στίλβωσης όπου με μια ειδική αποτριπτική και αντιμικροβιακη πάστα αφαιρούμε τα μαλακά υπολείμματα από τα δόντια με ένα ειδικό βουρτσάκι.

Ο καθαρισμός γίνεται κάθε εξάμηνο ή μια φορά τον χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς,τον ρυθμό σχηματισμού πέτρας στα δόντια του καθως σε ειδικά νοσήματα και φαρμακευτικές αγωγές που απαιτείται συχνή παρακολούθηση.

  • Ο κ.Σπύρος Κώστας είναι Γενικός Χειρούργος Οδοντίατρος

Dental Clinic Dr.Kostas: Η κλινική του βρίσκεται στην Λεωφόρο Ηλιουπόλεως 53 στον Υμηττό.

Facebook

Instagram