Καβουρμάς

Ο καβουρμάς είναι ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου εκεί τα τελευταία χρόνια οι θρακιώτες παραγωγοί τον φτιάχνουν με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη, μία ιδιαίτερα νόστιμη εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέας, ενώ μπορεί να προέρχεται από βοδινό, χοιρινό, πρόβειο, κατσικίσιο και βουβαλίσιο κρέας ή ανάμεικτο, ενώ για πολλούς θυμίζει πηχτή. Παρασκευάζεται σε κυλινδρικά μπαστούνια και κυκλοφορεί σε διάφορες, απίθανες εκδοχές.

Στην αρχή το κρέας αλατίζεται ώστε να στεγνώσει. Στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται μαζί με μπαχαρικά, όπως για παράδειγμα μοσχοκάρυδο, κανέλλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, και λίπος. Μπορεί επίσης να προστεθεί και πράσο. Στη συνέχεια, συσκευάζεται.

Ο καβουρμάς διαθέσιμος στην αγορά έχει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών (10 εκατοστά). Όταν παρασκευάζεται για οικιακή χρήση, συνήθως τοποθετείται μέσα σε δοχείο και σκεπάζεται με το λίπος του. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 10 μήνες αν δεν ανοιχθεί.

Ο καβουρμάς μπορεί να καταναλωθεί ωμός, κομμένος σε κυβάκια, συνοδεία κρασιού. Μπορεί επίσης να ζεσταθεί, να τηγανιστεί και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως για παράδειγμα σε κριθαρώτο.

Ο καβουρμάς περιέχει πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο, νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, εξαιτίας του βοδινού και χοιρινού κρέατος που περιέχει, αλλά και πολλές θερμίδες.

Τσέκαρε κι αυτά: