Κέικ συνταγή

Ένα αφράτο, ελαφρύ και δροσερό κέικ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του γιαουρτιού με την έντονη γεύση του λεμονιού είναι από τις πιο γευστικές συνταγές.

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο (προαιρετικό):

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανση φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
  2. Αναμείξτε τα στερεά υλικά: Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε.
  3. Ετοιμάστε τα υγρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το λάδι και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
  4. Συνδυάστε τα υλικά: Ρίξτε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  5. Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
  6. Ετοιμάστε το γλάσο (προαιρετικό): Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο γλάσο. Ρίξτε το πάνω από το κέικ αφού κρυώσει.

Απολαύστε το κέικ σας με έναν καφέ ή τσάι! Είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και αρκετά ελαφρύ για να το μοιραστείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Τσέκαρε κι αυτά: