Ένα αφράτο, ελαφρύ και δροσερό κέικ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του γιαουρτιού με την έντονη γεύση του λεμονιού είναι από τις πιο γευστικές συνταγές.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
- 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο (προαιρετικό):
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Προθέρμανση φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
- Αναμείξτε τα στερεά υλικά: Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε.
- Ετοιμάστε τα υγρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το λάδι και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
- Συνδυάστε τα υλικά: Ρίξτε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
- Ετοιμάστε το γλάσο (προαιρετικό): Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο γλάσο. Ρίξτε το πάνω από το κέικ αφού κρυώσει.
Απολαύστε το κέικ σας με έναν καφέ ή τσάι! Είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και αρκετά ελαφρύ για να το μοιραστείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας.
Τσέκαρε κι αυτά: