Κηδεία Κώστα Βουτσά

Κώστας Βουτσάς: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν σήμερα τον Κώστα Βουτσά, τον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού κινηματογράφου.

Η εξόδιος ακολουθία του αγαπημένου ηθοποιού τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου η σορός του τέθηκε αρχικά για την οικογένεια κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια σε λαϊκό προσκύνημα. Μετά την εξόδιο ακολουθία ακολούθησαν οι επικήδειοι που μεγάλη συγκίνηση εκφώνησαν -κατά σειρά- ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός εκ μέρους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, η κόρη του εκλιπόντος Νικολέτα Βουτσά και ο θετός γιος του ‘Ανθιμος Ανανιάδης.

«Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως λαϊκός κωμικός. Και τονίζω την έννοια. Ένας κωμικός ο οποίος κατόρθωσε να αποτυπώσει στη σκηνή, τη μίμηση πράξεως πάντα σπουδαίας και πάντα σοφής, τα ανθρώπινα καθημερινά πάθη.

Όχι τις μεγάλες τραγικές μορφές με τα μεγάλα ελαττώματα και εγκλήματα, αλλά τον καθημερινό άνθρωπο. Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, με τα πάθη του, με τα αδιέξοδά του, με τις φιλοδοξίες του, με τις αμαρτίες του τις καθημερινές, με τα όνειρά του. Αυτό είναι ο λαϊκός κωμικός -και όχι μόνο κωμικός. Ο λαϊκός ηθοποιός. Αυτός που πλάθει τα λαϊκά ήθη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

«Εμείς σαν ΑΕΚ υποκλινόμαστε στον άνθρωπο που λάμπρυνε την ιστορία του Συλλόγου μας. Πίστεψες στα ιδεώδη και τα ιδανικά της ομάδος μας. Ένας δικέφαλος εσπερινός ήταν η παρουσία σου, τόσο στην τέχνη όσο και στην κοινωνία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Δ. Μελισσανίδης. «Το χιούμορ του ήταν πηγαίο. Το θέατρο ήταν το σπίτι του, το κοινό οι φίλοι του. Οι φίλοι του, η οικογένεια, η γυναίκα του, οι γυναίκες της ζωής του, τα παιδιά του, ήταν η ίδια του η ζωή. Από όλους τους μεγάλους που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ, ήταν ο πιο γενναιόδωρος και ίσως ήταν αυτός που αγάπησε το θέατρο περισσότερο από όλους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Μιμή Ντενίση.

Συγκλονιστικός, όμως, ήταν και ο επικήδειος της κόρης του εκλιπόντος, Νικολέτα Βουτσά. «Πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που αποφάσισε να φύγει, είναι ότι κάποιος από πάνω πρέπει να του σφύριξε ότι έρχεται ανάσταση νεκρών πολύ σύντομα», είπε με δάκρυα η Ν. Βουτσά, καταχειροκροτούμενη. Και συνέχισε: «Ο μπαμπάς μας έφυγε μετά από μία οικογενειακή γιορτή. Ήμασταν όλοι πάνω από το κεφάλι του, δυο ώρες, του τραγουδούσαμε, τον φιλούσαμε, του λέγαμε αστεία, του δείχναμε βιντεάκια τον εαυτό του… Και μετά τον αφήσαμε να κοιμηθεί με ένα πρόσωπο γαλήνιο και πάρα πολύ χαρούμενο», είπε, μεταξύ άλλων, πολύ συγκινημένη.

Μετά τους επικήδειους, η σορός του δημοφιλούς ηθοποιού μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης -όπου η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έπαιξε ένα πένθιμο εμβατήριο- και από εκεί σε αυτοκίνητο για να φτάσει, με πομπή, στο Α’ Νεκροταφείο όπου θα γινόταν η ταφή του.