Κλιματική αλλαγή

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το πρώτο SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο με ελεύθερη είσοδο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με γενικό τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή και Εγώ».

 

Το πρόγραμμα των δύο ημερών περιλαμβάνει μία κεντρική ομιλία, πάνελ συζήτησης, εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, προβολές ταινιών, αλλά και την ευρύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω ενημερωτικών περιπτέρων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και φορέων (Cities for Cycling, Fashion Revolution Greece, Greenpeace Greece, Healthy Seas, Natura 2000, WWF Greece, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ), οι οποίοι θέτουν στον πυρήνα των δράσεων τους ζητήματα συναφή με τη θεματολογία του διημέρου.

Επιπλέον, στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ ήδη από την 1 η Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Athens Photo World «Φύση και Περιβάλλον» με έργα των φωτογράφων του πρακτορείου Reuters που θα διαρκέσει έως και τις 30/09.

Όλες οι δράσεις του SNFCC Green Weekend πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Την πρώτη ημέρα του SNFCC Green Weekend, στο επίκεντρο θα τεθεί το ερώτημα «Τι είναι η κλιματική αλλαγή;», ενώ τη δεύτερη οι δράσεις περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;».

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κωνσταντίνου Καρτάλη, Καθηγητή στο ΕΚΠΑ στην επιστημονική περιοχή «Φυσική Περιβάλλοντος και Κλίματος», Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και Συντονιστή του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ στο αντικείμενο «Κλιματική Αλλαγή – Προσαρμογή και Μετριασμός».

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, σε διάλογο με την Ιφιγένεια Ταξοπούλου, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του ευρωπαϊκού θεατρικού δικτύου mitos21, συνεργάτιδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Julie’s Bicycle, θα εξετάσει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας όσα έχουν ήδη συμβεί, εξηγώντας την παρούσα κατάσταση και γιατί πια μιλάμε για Κλιματική Κρίση, πώς αυτή εκδηλώνεται, ποιες είναι οι τάσεις και πρακτικές παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της, τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, και, τελικά, τι μπορεί να κάνει καθένας από εμάς συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση του ζητήματος.

Στις 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με συντονίστρια την Ιφιγένεια Ταξοπούλου για την ανάδειξη πρωτοβουλιών προκειμένου για την αντιμετώπιση του ζητήματος υπό το πρίσμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Πλαστικής Ρύπανσης του Νερού – της Υπεραλίευσης, του Φαγητού, της Κλιματικής Δικαιοσύνης.

Καθένας από τους πέντε ομιλητές που θα συμμετάσχουν -Άγις Μουρελάτος, Αρχιτέκτων, Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο, Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ, Γωγώ Δελογιάννη, Σεφ, Ελίτα Φασούλα, Μέλος του Fridays for Future Thessaloniki- θα εστιάσει στην παρουσίαση του προβλήματος, στις επικρατούσες τάσεις για τη διαχείρισή του και στο πώς μπορεί καθένας από εμάς να συμβάλει ενεργά.

Το SNFCC Green Weekend περιλαμβάνει, ακόμη, μία σειρά από εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια γνωριμίας με τη διαδικασία της κομποστοποίησης (24/09), να ζωγραφίσουν όλοι μαζί για την Κλιματική Αλλαγή (24 και 25/09), να δουν την κουρελού σαν μικρό εικαστικό έργο (24 και 25/09), να παρακολουθήσουν εργαστήρια upcycling ρούχου (24/09), μεταξοτυπίας από ανακυκλώσιμο χαρτί (24 και 25/09), αλλά και δημιουργίας αστικού κήπου (24 και 25/09).

Οι μικροί επισκέπτες μπορούν ακόμη να ακούσουν ιστορίες με θέμα το περιβάλλον, Green Story Telling (24 και 25/09), να συμμετάσχουν σε ένα «Τραπέζι Ανακύκλωσης» (25/09) και να κάνουν δημιουργικό face painting (24 και 25/09). Το πρόγραμμα ολοκληρώνει η προβολή της παιδικής ταινίας Bee Movie (Η Ταινία μιας Μέλισσας, 2007) το Σάββατο 24/09.

Τσέκαρε κι αυτό:

Φαίη Σκορδά: Οι νέοι συνεργάτες στον ΣΚΑΙ