Το μεθάνιο αποτελεί ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου» που ενοχοποιείται, όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, για την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.
Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, είχαν υποεκτιμηθεί σοβαρά μέχρι σήμερα, καθώς στην πραγματικότητα είναι 25% έως 40% μεγαλύτερες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωεπιστημών και Επιστήμης του Περιβάλλοντος, Βασίλι Πετρένκο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, υπολόγισαν ότι οι φυσικές εκπομπές μεθανίου είναι πολύ μικρότερες και οι ανθρωπογενείς είναι σημαντικά περισσότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανθρωπογενής παράγων της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα.
Σε σχέση με το τελευταίο, το μεθάνιο έχει σχετικά σύντομη ζωή, καθώς κατά μέσο όρο διαρκεί μόνο εννέα χρόνια στην ατμόσφαιρα, ενώ το διοξείδιο για περίπου ένα αιώνα. Αυτό καθιστά το μεθάνιο κατ’ εξοχήν ιδανικό στόχο για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.