Κλιματική αλλαγή: Τα καιρικά φαινόμενα μας δείχνουν πως δεν αστειεύονται…Αυτό οφείλεται σε εμάς και το κακό που έχουμε κάνει στον πλανήτη μας!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει μερικούς στόχους που έχουν σχέση με την ανακύκλωση.
Έτσι και στην χώρα μας μερικοί δήμοι και περιφέρειες έχουν αρχίσει και πιάνουν “δουλειά”…Μπορεί να άργησαν, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τι να κάνουμε…
Θα πρέπει να προσέξουμε το περιβάλλον για να μας προσέξει και αυτό!
Οι στόχοι που τέθηκαν είναι οι εξής:
Θα πρέπει το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ευρώπη να φτάσει στο 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035! Να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι στο 44%.
Ο δεύτερος στόχος είναι ότι τα υλικά συσκευασίας θα πρέπει να φτάσουν το 65% μέχρι το 2025 ενώ το 70% έως το 2030.
Ενώ ακόμα υπάρχουν μερικοί ακόμα στόχοι για τα υλικά συσκευασίας, όπως το γυαλί-το χαρτόνι-το χαρτί- το μέταλλο, αλλά και το ξύλο!
Ακόμα όμως και μερικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και επικίνδυνα απόβλητα που υπάρχουν στα νοικοκυριά.
Πάντως τα βιο-αποικοδομήσιμα απόβλητα θα πρέπει να συλλέγονται σε χωριστά η να ανακυκλώνονται μέχρι το 2024.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικοί Δήμοι που κάνουν σωστή δουλειά και προσέχουν το περιβάλλον…Θα πρέπει και οι άλλοι Δήμοι να προβληματιστούν και να αρχίσουν και αυτοί να την σωστή ανακύκλωση αλλά και την δράση για ένα καλύτερο αύριο!
Στον Δήμο Καλαμάτας:
Ο συγκεκριμένος δήμος έχει βραβευτεί από το υπ. Περιβάλλοντος…Έχει σπουδαία προγράμματα για το περιβάλλον αλλά και ακόμα περισσότερα σχέδια!
Από το 2004 υπάρχουν δράσεις ανακύκλωσης στο δήμο για τις συσκευασίας, τις μπαταρίες, τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά και πολλά άλλα.
Υπάρχει βέβαια και το σχέδιο του μέλλοντος για μια προδιαλογή στα βιοαπόβλητα.
Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης:
Η ανακύκλωση γίνεται σε 5 βασικά οικιακά αστικά απορρίμματα στους μπλε κάδους! (χαρτί,γυαλί,αλουμίνιο,πλαστικό και λευκοσίδηρο).
Στην πόλη υπάρχουν 980 τέτοιοι κάδοι που βοηθάνε την ζωή της ανακύκλωσης! Ας τους γράψουμε να τους ξέρετε! (Λουτρών, Άνθειας, Μαΐστρου, Ν.Χιλής, Μάκρης, Παλαγίας, Απαλού).
Αλλά υπάρχουν και σε μερικές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις.
Στο δήμο της Γλυφάδας:
Τα παλιά στρώματα των κατοίκων της περιοχής δεν πάνε στη χωματερή…Ο δήμος τα μαζεύει και τα πάει για ανακύκλωση. Έχουν μαζευτεί 450 στρώματα και κάθε μέρα ο αριθμός γίνεται και μεγαλύτερος.
Ακόμα ο δήμος έχει εγκαινιάσει μια υπηρεσία αποκομιδής κλαδιών!
Δήμος Αμαρουσίου:
Μπράβο στο Μαρούσι! Υπάρχουν προγράμματα ανακύκλωσης από το 1994! Είναι αρκετά βήματα μπροστά από τους περισσότερους δήμους τα τελευταία χρόνια στην ανακύκλωση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα ποσοστά της ανακύκλωσης δεν είναι αυτά που θα ήθελε ο Δήμος….
Δήμος Ιωαννίνων
Ξεκίνησε από το 2017 το σύστημα της ανακύκλωσης και από τότε έχουν τοποθετηθεί περίπου 1800 κάδοι σε όλη την έκταση του.
Οι άνθρωποι της περιοχής έχουν “αγκαλιάσει” την ανακύκλωση! Και αυτό φαίνεται από το ποσοστό του 10% των σκουπιδιών που πάνε στην ανακύκλωση καθημερινά στον Δήμο.
Θα πρέπει όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας να αρχίσουν να προβληματίζονται από την Κλιματική Αλλαγή και να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη και πιο ποιοτική!
Ας προβληματιστούμε λοιπόν!
Κάνε ανακύκλωση τώρα!