αεροπλάνο

H κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού εξαιτίας της τα αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζεται να έχουν μακρύτερους διαδρόμους προκειμένου να απογειωθούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας είναι θερμότερος και οι άνεμοι πλέον με μικρότερες ταχύτητες κοντά στο έδαφος και αυτό δυσκολεύει τα αεροπλάνα να απογειωθούν.

Αυτό έδειξε η πρώτη έρευνα διεθνώς που πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά αεροδρόμια και φάνηκε πως οι αεροπορικές εταιρείες στο σύντομο μέλλον θα αναγκαστούν είτε να μειώσουν τον αριθμό των επιβατών ή τα καύσιμά τους, έτσι ώστε τα αεροπλάνα να γίνουν πιο ελαφριά και να μπορούν να απογειωθούν.

Εναλλακτικά, οι εταιρείες ίσως αναγκαστούν να περιορίσουν τις πτήσεις τους, αποφεύγοντας πια αεροδρόμια με μικρούς αεροδιαδρόμους (π.χ. σε μικρά νησιά) – κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό και γενικότερες.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρο Ραψομανίκη.

Οι αεροπορικές μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» και η νέα έρευνα δείχνει ότι, με τη σειρά της, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στις πτήσεις, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο αισθητό στο μέλλον.