Κόαλα

Η Αυστραλία ενέταξε επισήμως στην κατηγορία του “είδους υπό εξαφάνιση” τα κοάλα που βρίσκονται στην ανατολική ακτή της καθώς τα μαρσιποφόρα αγωνίζονται για να επιβιώσουν εξαιτίας των επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, τις ασθένειες και τα έργα εκχέρσωσης.

Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί των κοάλα έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και προειδοποιούν ότι τα ζώα βαίνουν προς εξαφάνιση.

Τα κοάλα, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως σύμβολο της μοναδικής άγριας ζωής της Αυστραλίας, είχαν καταγραφεί ως “ευάλωτα” στην ανατολική ακτή μόλις μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι περιβαλλοντιστές χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, αλλά καταδίκασαν την αποτυχία της Αυστραλίας να προστατέψει το είδος αυτό μέχρι σήμερα. Οι οικολόγοι λένε ότι είναι δύσκολο να δοθούν ακριβή στοιχεία για τους πληθυσμούς των κοάλα στις πληγείσες ανατολικές πολιτείες.

Αλλά οι εκτιμήσεις ενός ανεξάρτητου κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Απειλούμενα Είδη, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των κοάλα μειώθηκε από 185.000 που ήταν το 2001 σε 92.000 το 2021.