Κόκκινα αυγά

Τα κόκκινα αυγά έρχονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και είναι το θέμα της ημέρας, με το κόκκινο να είναι το παραδοσιακό χρώμα, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλες αποχρώσεις.

Φυσικά ένα από τα γνωστά προβλήματα με το βάψιμο των αυγών είναι οι μικρές ρωγμές που μπορεί να παρουσιαστούν κατά το βράσιμο είτε την βαφή, αλλά πάντα υπάρχουν τρόπο να σωθούν οι αστοχίες.

Το πρώτο μυστικό για ωραία κόκκινα αυγά χωρίς ρωγμές είναι να προτιμήσουμε τα αυγά μεσαίου μεγέθους και κυρίως με μπεζ κέλυφος. Ωστόσο, εάν θέλετε άλλα χρώματα και όχι κόκκινα τότε καλά θα κάνετε να διαλέξετε αυγά με λευκό κέλυφος.

Από την προηγούμενη ημέρα θα πρέπει να έχουμε βγάλει τα αυγά έξω από το ψυγείο έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Την ημέρα που θέλουμε να τα βράσουμε τα σκουπίζουμε και τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Το μυστικό είναι να μην τα στριμώξουμε, αλλά όχι να αφήσουμε και μεγάλα κενά ανάμεσά τους. Σε μία στρώση τα αυγά στην κατσαρόλα, μετά νερό ώστε να σκεπάζει τα αυγά και εν συνεχεία μία πρέζα αλάτι και μια κουταλιά ξύδι.
Ανάβουμε το μάτι στην πιο υψηλή θερμοκρασία και αμέσως κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Όταν αρχίσει και βράζει έντονα το νερό, τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Σε δέκα λεπτά μετά σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία για άλλα δέκα λεπτά.
Στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό και σε χλιαρό νερό ρίχνουμε τη βαφή και μαζί αρκετά ξύδι, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το χρώμα. Να μην ξεχνάτε πως τα αυγά θα πρέπει να έχουν κρυώσει από το βράσιμο πριν από αυτή τη διαδικασία.
Τσέκαρε κι αυτό: