Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι μπορεί να μην είναι Πάσχα αλλά επανήλθε στη ζωή μας μέσα στο καλοκαίρι μιας και οι Τούρκοι είναι έξαλλοι μιας και αυτό το φαγητό το πωλούν στις ΗΠΑ σαν ελληνικό και όχι σαν τούρκικο όπως εκείνοι θα ήθελαν.

 

Η αλήθεια είναι πως το κοκορέτσι υπάρχει και στην ελληνική κουζίνα, αλλά και στις χώρες των Βαλκανίων, της Τουρκίας μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.

Το κοκορέτσι σύμφωνα με ιστορικά κείμενα πρωτοακούστηκε από την κουζίνα του Βυζαντίου και αναφερόταν ως είτε πλεκτήν, κοιλιόχορδα ή χορδόκοιλα.

Σε μεσαιωνικά κείμενα συναντάται ως γαρδούμιον από την οποία προέρχεται η λέξη γαρδούμπα, η οποια είναι μία εναλλακτική ονομασία μιας μικρότερης εκδοχής του κοκορετσίου στη χώρα. 

Η λέξη κοκορέτσι σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη προέρχεται από την αλβανική λέξη Kukurec, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το σερβοκροατικό και βουλγάρικο kukuruza που σε πολλές γλώσσες σημαίνει καλαμπόκι.

Η αντίστοιχη τουρκική λέξη υπήρξε σαν αναφορά το 1920 όταν ένας Τούρκος συγγραφέας το δοκίμασε όταν ένας Αθηναίος σεφ του το πρόσφερε σε ένα εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη. Τότε του παρουσιάστηκε ως ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από λεπτά έντερα.

Πάντως, η τουρκική λέξη kokorec προέρχεται από την ελληνική λέξη κοκορέτσι! Επομένως, οι Τούρκοι αδίκως φωνάζουν και γίνονται έξαλλοι με το εάν το κοκορέτσι είναι ελληνικό ή τούρκικο φαγητό.

Είναι ελληνικό προερχόμενο απο το Βυζάντιο! Sorry Τουρκία!

Τσέκαρε κι αυτό:

Jeremy Scott : 24 ώρες με τον σχεδιαστή μόδας