ΚΟΛΠΕΡΤ

Η παράσταση ΚΟΛΠΕΡΤ του Νταβίντ Γκίζελμαν ανεβαίνει στο Θέατρο NOUS και ήδη έχει καταφέρει από τις πρώτες δυο παραστάσεις να κερδίσει το στοίχημα των αθηναϊκων θεάτρων και να δείξει τη δυναμική της.

Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία που εξελίσσεται σε αστυνομικό θρίλερ και πάλι μαύρη κωμωδία κρατώντας τον θεατή σε μία μόνιμη εγρήγορση ανάμεσα στο γέλιο και την αγωνία.

Η παράσταση ΚΟΛΠΕΡΤ υπό τη σκηνοθετική ματιά της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη έχοντας αρκετά νουάρ στοιχεία, τοποθετεί τους πέντε ηθοποιούς σε μία σύγχρονη κοινωνία που διαρκώς παραμορφώνεται με τη μοναξιά να τους μετατρέπει σε θηρία, έτοιμα να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον.

ΚΟΛΠΕΡΤ

Μέσα από κωμικές καταστάσεις, περνάει το μήνυμα πως πια ο θάνατος δεν σοκάρει. Πώς έχει χαθεί το νόημα της ζωής και έτσι ένας φόνος είναι κάτι απλό!

Το παιχνίδι της απαξίωσης και του θανάτου ξεκινά με τους δύο ηθοποιούς, τον Αλέξανδρο Κλωτσοτήρα και την Κατερίνα Γεωργιάδου, που υποδύονται τον Ραλφ και τη Σάρα αντίστοιχα. Ο Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας μία πραγματική αποκάλυψη της υποκριτικής τέχνης, ξεδιπλώνει το ταλέντο του και δημιουργεί πραγματικά την αίσθηση ενός ανθρώπου που ακροβατεί ανάμεσα στην ευφυία και τη σχιζοφρένεια.

Η απίστευτη δυναμική παρουσία της Σάρα που υποδύεται η Κατερίνα Γεωργιάδου ξεχωρίζει στη σκηνή και αντιλαμβάνεται γρήγορα ο θεατής πως έχει μπροστά του ένα πηγαίο ταλέντο στην κωμωδία.

Και ενώ το κοινό έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τους δύο εκρηκτικούς χαρακτήρες, στη σκηνή εμφανίζονται οι δύο καλεσμένοι τους, Εντιτ και Μπάστιαν. Η Αλκμήνη Πασταλατζή με άνεση καταφέρνει να ερμηνεύσει έναν πολύ δύσκολο ρόλο με ιδιαίτερες απαιτήσεις και με μαεστρία μας μεταφέρει στην πιο σκληρή ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που κακοποιείται.

ΚΟΛΠΕΡΤ

Από την πλευρά του, ο οξύθυμος σύζυγός της, Μπάστιαν που υποδύεται ο Λάμπρος Καλογιάννης, ακροβατεί ανάμεσα στην αθωότητα και το θυμό, με τέτοιες εκρήξεις που σηματοδοτούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η εντυπωσιακή του ερμηνεία είναι αυτή που δεν προκαλεί καμία «αμυχή» στο ρόλο του Μπάστιαν παρά το γεγονός ότι κακοποιεί τη γυναίκα του. Αντίθετα δημιουργεί συναισθήματα συμπάθειας!

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το ρόλο του πιτσαδόρου. Ο Κώστας Σπανός που με μία απίστευτη εφευρετικότητα βρίσκεται στη σκηνή και σε κλάσματα δευτερολέπτου δένει με την παρέα των τεσσάρων. Και ο συγκεκριμένος ηθοποιός μέσα από το ρόλο του καταφέρνει και κάτι άλλο. Μέσα στην παράνοια που επικρατεί επί σκηνής, στο σασπένς για το θάνατο του κύριου ΚΟΛΠΕΡΤ, και τις αγριότητα της κακοποίησης των γυναικών, φέρνει ξανά την κωμωδία μπροστά δίνοντας μία ανάσα στον θεατή.

Πρόκεται για μία παράσταση που σε κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση με την εναλλαγή των συναισθημάτων να γίνεται με μαεστρία και τους πέντε ηθοποιούς κυριολεκτικά να καταθέτουν την ψυχή τους στην σκηνή. Οι συντελεστές της παράστασης έχουν δουλέψει σκληρά για ένα άρτιο θεατρικά αποτέλεσμα και η παραγωγή από το Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού να στηρίζει έμπρακτα με όλες τις δυνάμεις της αυτή την προσπάθεια.

Το επίσης θετικό στοιχείο που παρατηρήσαμε σε αυτή την παράσταση είναι η προσέλευση του κόσμου που ήταν αξιοθαύμαστη και σίγουρα συγκινητική για τους καλλιτέχνες.

Η παράσταση ΚΟΛΠΕΡΤ στο Θέατρο NOUS είναι κάθε Σάββατο στις 21:00 και αξίζει να έχετε αυτή την εμπειρία που απαντάει και στο ερώτημα: “Πόσο ασήμαντος είναι ένας θάνατος;”.

by Πραξιτέλης Σαραντόπουλος