Κόμος Νάξου

Ο Κομός Νάξου είναι ένα τυρί που παράγεται στη Νάξο, που είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού.

Ο Κομός Νάξου είναι στην πραγματικότητα ένα υποπροϊόν της τυροκόμησης του Αρσενικού (Αρσενικό Νάξου) και αποτυπώνει την αντίληψη των παλιών τυροκόμων που δεν άφηναν τίποτε αναξιοποίητο.

Οι παλιοί Ναξιώτες, απο αγρότες μέχρι νοικοκυρές, έβρισκαν τρόπους να εκμεταλλεύονται και το παραμικρό υπόλειμμα. Σε αυτό το πνεύμα, μετά την τυροκόμηση και του τελευταίου τύπου τυριού, οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε και το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, για να πάρει γεύση και να διατηρηθεί.

Τα υπολείμματα του τυροπήγματος που έμεναν στο καζάνι τα επεξεργάζονταν ξανά με βράσιμο, μετατρέποντάς τα σε ένα λευκό ημίσκληρο τυρί, με λίγα λιπαρά, ήπια γεύση και συνεκτική υφή, που τρώγεται σκέτο ή γίνεται σαγανάκι.

Συνήθως είχε τη μορφή ενός βόλου, αλλά στις σημερινές εκδοχές του έχει σχήμα κυλίνδρου (κύλινδρος) και μπορεί να το συναντήσουμε αρωματισμένο με διάφορα βότανα ή μπαχαρικά. Έχει καυτερή και πικάντικη γεύση.

Τσέκαρε κι αυτά: