Η πλέον καταξιωμένη δερματολόγος Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου έρχεται στο Citynow.gr και μας μιλά για όλα εκείνα που αφορούν στο χώρο της αισθητικής, αλλά και των παρεμβάσεων.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Πραξιτέλη Σαραντόπουλο η Dr Παπαϊωάννου αναφέρεται σε όλα εκείνα που απασχολούν τον Έλληνα για τις αισθητικές παρεμβάσεις, τις υπερβολές, τις νέες τάσεις στην αισθητική δερματολογία και τα νέα δεδομένα.
Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων όσον αφορά στο δέρμα του;
Σε ότι αφορά το αισθητικό σκέλος γνώμη μου είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση). Η πρόωρη γήρανση εκδηλώνεται με ξηρότητα, τραχύτητα, αφυδάτωση δέρματος και δημιουργία δυσχρωμιών. Οι ρυτίδες εμφανίζονται λόγω καταστροφής του υδρολιπιδικού φιλμ και πάχυνση της κεράτινης στιβάδας. Αιτία, φυσικά είναι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA και τα κύτταρα. Οι βλάβες αυτές μπορεί να μη φαίνονται άμεσα. Αιτία φωτογήρανσης όπως φαίνεται είναι και η έκθεση στο μπλε φως των digital οθονών (φως που δρα στο δέρμα και μετά τη δύση του ηλίου )
Λύση; Χρήση SPF με υψηλό δείκτη προστασίας χειμώνα -καλοκαίρι και συχνή επανάληψη.
Προσέχει τελικά ο πολίτης το δέρμα του; Και τι άλλο μπορεί να γίνει στον τομέα της πρόληψης;
Σίγουρα στο έτος 2024 προσέχουμε περισσότερο το δέρμα μας απ΄ότι στο παρελθόν. Η χρήση αντηλιακών έχει αυξηθεί, η ποιότητα τους έχει βελτιωθεί και εξειδικευτεί, πχ φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Έχει επίσης αυξηθεί η γνώση γύρω από το skin care (ουσίες, ποιότητα, μόρια, κ λ π).
Διακρίνω ωστόσο υπερβολή στη χρήση κάποιων πραγματικά άχρηστων συστατικών, μέσω της πληροφόρησης από το internet. Σε ότι αφορά όμως το Ca του δέρματος, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει αυτή τη στιγμή κακοήθεια του δέρματος, σε μία 20ετία ωστόσο 4 στους 5 θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος! Αυτό το ογκολογικό νόσημα καταγράφει την αλματώδη αύξηση ( πάνω από 3.000.000 περιστατικά ), με τον κίνδυνο να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει να επικεντρωθούμε λοιπόν στη χρήση και ανανέωση του SPF και μακρυμάνικης μπλούζας ακόμα και το καλοκαίρι. Η συμβουλή μου είναι η σωστή ενημέρωση από την σχολική ηλικία, τακτικοί δωρεάν έλεγχοι του υψηλού κινδύνου ασθενειών και εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα.
Έχετε αντιμετωπίσει περιπτώσεις εθισμών στις αισθητικές παρεμβάσεις; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί μία τέτοια περίπτωση;
Η ομορφιά, η συμμετρία, η αρμονία είναι επιθυμητή, απόλυτα αποδεκτή και αναμφισβήτητα το όπλο για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη όλων. Από αυτό το σημείο, το μέτρον άριστον , μέχρι την υπερβολή και το ναρκισσισμό, η απόσταση πολλές φορές δεν είναι μεγάλη.
Ιδανικό πρόσωπο και σώμα δεν υπάρχει και ο καθένας είναι ξεχωριστός. Σήμερα ο ορισμός της ομορφιάς δεν έχει να κάνει με το διαφορετικό. Καμία αισθητική παρέμβαση, λογικά δεν πρέπει να θεωρείται κατακριτέα ,εφόσον προσφέρει ευχαρίστηση ,στον ενδιαφερόμενο.
Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν καθίσταται πάντα εφικτό καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μας ζητούν υπερβολικές αλλαγές και δυσανάλογα πράγματα σε πρόσωπο και σώμα .Αυτό προκύπτει από την ανίκητη επιθυμία του ατόμου για διαρκή βελτίωση.
Η υπερβολή, ωστόσο , δεν ευνόησε ποτέ κανένα. Καλύτερα είναι να προβαίνουμε σε μικρές παρεμβάσεις και όχι σε καθολικές αλλαγές που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του δέρματος ή την αρμονία του προσώπου. Οι Έλληνες, φυσικά, δεν πρωτοτυπούν, αναζητούν τα αισθητικά πρότυπα του internet όπως και σε όλες τις εξελιγμένες χώρες.
Τι πρέπει να κάνει ένας επιστήμονας όπως εσείς εάν έρθει ένα ανήλικο κορίτσι και ζητάει υπερβολές όπως αυτό που βλέπουμε με τα διογκωμένα χείλη παντού;
Πρώτα απ΄όλα πρέπει να εξηγήσουμε αναλυτικά τους κινδύνους. Οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ΗΑ αυξάνουν τον κίνδυνο εμβολής ή στραγγαλισμού σημαντικών αγγείων με ολέθριες συνέπειες όπως είναι οι εκτεταμένες νεκρώσεις του δέρματος.
Η αλλοίωση και ομοιομορφία των χαρακτηριστικών δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση , ανάδειξή τους.
Πριν οποιοσδήποτε πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση, ας σκεφτούμε πως αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε μπορεί να μην είναι καθόλου άσχημο , αλλά αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς μέσα στο πλήθος. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι χρόνια διαδικασία συμφιλίωσης με τον εαυτό μας.
Γιατί υπάρχει αυτό που λέμε “κόπιες” στην εποχή μας; Άνθρωποι με ίδια χαρακτηριστικά λόγω των αισθητικών παρεμβάσεων; Πιστεύετε πως έχουμε επηρεαστεί από τα φίλτρα των social media;
Ναι είναι γεγονός. Βλέπουμε διαρκώς ανθρώπους «αντίγραφα». Η ομοιομορφία των χαρακτηριστικών του προσώπου αποτελεί τάση. Μία τάση όπου ενισχύεται από την εισβολή των διαφόρων φίλτρων στα social, φίλτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε πως θα είμαστε με πιο έντονα ζυγωματικά, πιο μεγάλα χείλη, με ομοιόμορφο τόνο δέρματος , κ.ο.κ.
Αυτή η εξειδικευμένη εικόνα του εαυτού μας , ωστόσο καθόλου πραγματική , αλλοιωμένη από τα ίδια τα φίλτρα οδηγεί τους χρήστες στα ιατρεία μας. Όλοι μας ζητούν τα ίδια, τις ίδιες αλλαγές. Συνήθως αυτά τα ίδια φίλτρα έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους , κυρίως διάσημους , που ασκούν ιδιαίτερη επιρροή.
Οι Έλληνες άντρες έχουν μπει για τα καλά σε αυτό που λέμε αισθητικές παρεμβάσεις. Έχουν διαφορές με τις γυναίκες; Τι είναι αυτό που ζητούν;
Σήμερα έχουν σπάσει πολλά ταμπού πια και έτσι ο αριθμός των αντρών που θέλει να βελτιώσει την εμφάνιση του , διαρκώς αυξάνεται. Έτσι το αντρικό φύλο λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ σε μία σειρά αισθητικών παρεμβάσεων όπως είναι το Βotox, το υαλουρονικό (κυρίως στα μάτια για τους μαύρους κύκλους και τα fillers στο jawline).
Επίσης, ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του κοιλιακού λίπους αλλά και για την ποιότητα του δέρματος (RF, fractional, peelings). Δημοφιλέστερη είναι η αποτρίχωση με laser, με τα πρότυπα της αισθητικής σε σχέση με την τριχοφυΐα να έχουν αλλάξει, καθώς επίσης η καθαριότητα φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία.! Πλέον και για τους άντρες, η επίσκεψη στον γιατρό έχει γίνει τόσο σημαντική όσο και η επίσκεψη στον κομμωτή ή το γυμναστήριο.
Τι έχετε να πείτε σε αυτόν τον άνθρωπο που φοβάται να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια; Υπάρχουν κίνδυνοι; Μακροπρόθεσμα σε όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς;
Χρησιμοποιώ διάφορες εκφράσεις για την χρήση όλων αυτών των υλικών που σημειωτέον έχουν μπει στη ζωή μας για να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ξεκούραστοι και όχι σαν παραγεμισμένα μαξιλάρια.
Στα χέρια έμπειρων γιατρών που χρησιμοποιούν άριστης ποιότητας υλικά ,οι κίνδυνοι από την εφαρμογή ελαχιστοποιούνται. Ήπιο ερύθημα ,οίδημα ή εκχύμωση ,ανήκουν στις φυσιολογικές παρενέργειες.
Μακροπρόθεσμα η λελογισμένη χρήση – less is more – όχι μόνο δε δημιουργεί πρόβλημα , αλλά έχει και ισχυρή αντιγηραντική δράση , μιας και το ίδιο το ΗΑ ασκεί μια ισχυρή βιοδιέργεση στο δέρμα. Εξάλλου διαρκώς η βιομηχανία της ομορφιάς παράγει όλο και υψηλότερης ποιότητας υλικά, που στόχο έχουν κυρίως την ενυδάτωση και τη στήριξη του δέρματος και λιγότερο τη δημιουργία όγκων (π.χ skin boosters).
Το Botox έχει μπει πια σε όλα σχεδόν τα σπίτια. Τι πρέπει να ξέρουμε για αυτό; Και τι πρέπει να προσέχουμε; Κάθε πότε είναι ασφαλές να κάνει κάποιος Botox;
H γνωστή πια βοτουλινική τοξίνη τύπου Α έχει πολλές χρήσεις στην ιατρική με πολλαπλάσιο αριθμό μονάδων από αυτή που χρησιμοποιούμε στην αισθητική ιατρική (π.χ κεφαλαλγίες ,υπεριδρωσία, σπαστική κύστη, απώλεια βάρους με εγχύσεις στο στομάχι).
Στην αισθητική ιατρική η δράση του έγκειται στην χαλάρωση των κινητικών μυών του προσώπου οι οποίοι όταν συσπώνται προκαλούν τις λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης . Η κινητικότητα επανέρχεται σε 3-4 μήνες συνήθως. Η θεραπεία με botox δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αντένδειξη πλην της μυασθένειας . Αποφεύγουμε αμέσως μετά, την έκθεση σε όλες τις εστίες θερμότητας, την τριβή και την έντονη σωματική άσκηση.
Τα αποτελέσματα διαρκούν λιγότερο τις ζεστές εποχές του χρόνου καθώς και σε ανθρώπους με έντονη σωματική δραστηριότητα και εξαρτώνται από καθαρά ανοσολογική απόκριση του ίδιου του οργανισμού. Στην περιοφθαλμική περιοχή η διάρκεια του είναι συνήθως μικρότερη των 4 μηνών.
Τι επιλέγουν να αλλάξουν στην εμφάνιση τους οι Ελληνίδες γυναίκες και τι θέλουν οι άντρες;
Οι άνδρες σύμφωνα με έρευνα της International society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS), οι 5 πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι: θεραπείες τριχόπτωσης, Botox, υαλουρονικό, αποτρίχωση, τοπικό αδυνάτισμα, μη επεμβατική σύσφιξη δέρματος.
Στις γυναίκες δημοφιλέστερες θεραπείες είναι η βοτουλινική τοξίνη (ΒΤΧ, Dysport, Alluzience, Βaby botox Letybo), το υαλουρονικό (για γέμισμα και αύξηση όγκου χειλιών και ζυγωματικών), booster (Profhilo, Jalupro, Karisma) όπως επίσης τα peelings , το fractional , το microneedling , οι μεσοθεραπείες και το prp.
Τσέκαρε κι αυτά: