Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαντώνης, Founder & Owner στην εταιρεία Infinity Fitness.

Γυμναστική: Από τα πράγματα που πολύ συχνά αντιμετωπίζω και ακούω στο γυμναστήριο, είναι γυναίκες οι οποίες φοβούνται να κάνουν προπόνηση με βάρη είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί πιστεύουν ότι θα πάρουν “όγκο”, με αποτέλεσμα να ζητούν μόνιμα εξαντλητικά προγράμματα αερόβιας προπόνησης καθώς πιστεύουν ότι τα βάρη θα τις “φουσκώσουν” πολύ και ότι η αερόβια θα τους δώσει το αδύνατο σμιλευμένο και καλλίγραμμο σώμα που όλοι ζητάμε.

Το θέμα αυτό θέλει ανάλυση και χρόνο, όμως πάμε να δούμε μερικά πράγματα, αρκετά χρήσιμα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαντώνης, Founder & Owner στην εταιρεία Infinity Fitness

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάπως απλοϊκά ότι δεν είναι στο DNA των γυναικών να “πρηστούν” τόσο εύκολα στα βάρη καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης (αλλά και άλλων ορμονών) που είναι κυρίως υπεύθυνη για την αύξηση της μυικής μάζας,είναι σε τεράστια επίπεδα πιο κάτω από αυτές των ανδρών.Άρα με μια φυσιολογική προπόνηση με βάρη θα είμαστε μια χαρά.

Ας αφήσουμε αυτήν την ψύχωση με τη ζυγαριά ,καθώς δεν είναι το καλύτερο κριτήριο.Μια κοπέλα η οποία κάνει μια σωστή προπόνηση με αντιστάσεις και έχει ένα πιο δυνατό και σμιλευμένο σώμα μπορεί να έχει τα ίδια κιλά με κάποια άλλη η οποία απλά έχει μια αδύνατη σιλουέτα και ίσως και λίγο παραπάνω λίπος. Ο καλύτερος τρόπος να το δείτε αυτό όντως είναι μια λιπομέτρηση ή αν δε μπορούμε,τα ίδια μας τα ρούχα. Μια κοπέλα η οποία κάνει συστηματικά προπόνηση ενδυνάμωσης,σίγουρα θα δει το παντελόνι της ολοένα να “μεγαλώνει”.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι ότι ξέραμε για το αερόβιο είναι λάθος και πρέπει να το πετάξουμε τελείως; Σαφώς και όχι. Το αερόβιο είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά και σημαντικό στο κομμάτι της εμφάνισης. Απλά θέλει σωστό προγραμματισμό, καθώς και περιορισμό διότι η αερόβια υπερπροπόνηση όχι μόνο δεν μας δίνει το σώμα που θέλουμε, αλλά δεν τονώνει τους γλουτούς και την κοιλιά, ρίχνει τα επίπεδα μυικότητας στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα flat χωρίς καμπύλες σώμα.

Πάμε σύντομα να δούμε όμως κάποια από τα θετικά της προπόνησης με βάρη.

Τα βάρη σε συνδυασμό με αερόβιο σε σωστά επίπεδα είναι ο ιδανικός τρόπος να κάψουμε το περιττό λίπος.Το κλειδί όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η προπόνηση ενδυνάμωσης γιατί όσο πιο αυξημένα επίπεδα μυικότητα έχεις τόσο πιο ενεργοποιημένος είναι ο μεταβολικός του οργανισμού σου πράγμα που σημαίνει ότι και κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας “καίμε” περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Αποκτάμε  το σφριγηλό και καλίγραμμο σώμα που θέλουμε. Στην ουσία πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να έχουμε καμπύλες και να σχηματίσουμε γλουτούς, κοιλιά κλπ πρέπει να χτίσουμε μύες.

Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.Η οστεοπόρωση που εμφανίζεται συχνά και ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες,αποδίδεται και στην φυσική αδράνεια αλλά λαι στην έλλειψη ασκήσεων με βάρη.Η άσκηση που φέρει βάρος είναι σημαντική για την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας των οστών,καθώς και η αδράνεια είναι σημαντικός παράγοντας στην μείωση της πυκνότητας αυτών.

Βοηθάει στο να είμαστε κάθε μέρα δυνατοί και λειτουργικοί. Μια γυμνασμένη γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει περισσότερο και πιο εύκολα στις καθημερινές ,φυσικές και σωματικές απαιτήσεις της ζωής της, καθώς και με την προπόνηση με βάρη βελτιώνεται σημαντικά η ψυχολογία και ανεβαίνει η αίσθηση ευεξίας που νιώθουμε καθημερινά.

Αυξάνεται σημαντικά ο μεταβολισμός μας και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η προπόνηση ενδυνάμωσης σε βοηθάει να κάψεις πιο πολλές θερμίδες και κατά την διάρκειά της, αλλά και την υπόλοιπη μέρα.

Κωνσταντίνος Κατσαντώνης

Φαντάσου ότι οι μύες στο σώμα σου λειτουργούν όπως ο κυβισμός στα αυτοκίνητα. Όσο μεγαλύτερου κυβισμού είναι ένα αμάξι, τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχει σε βενζίνη.

Ομοίως όσο κατανάλωση έχει σε βενζίνη, ομοίως όσο μεγαλύτερη μυική μάζα έχει ένα σώμα τόσο περισσότερες θερμίδες μπορεί να κάψει, καθώς και να χρειάζεται να καταναλώσει σε κατάσταση ηρεμίας για την ομαλή βιολογική λειτουργία του. Για τον ίδιο λόγο βοηθάει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς η αύξηση της μυικότητας βοηθάει στο να καταπολεμηθεί σταδιακά και να φύγει αυτή η όψη “φλοιού” πορτοκαλιού από το δέρμα μας.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση και να μην φοβόμαστε από λανθασμένους μύθους του παρελθόντος.