Κορινθιακή Σταφίδα

Η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Αιγιάλειας στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου, και εκτείνεται παραλιακά από την Αιγείρα-Ακράτα μέχρι το Λόγγο-Λαμπίρι, φτάνει δε μέχρι τα βουνά που την περικλείουν, το Χελμό και το Παναχαϊκό.

Στις πλαγιές της Αιγιάλειας αναπτύσσεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου. Η μαύρη σταφίδα της περιοχής, η Βοστίτσα, που πήρε το όνομά της από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης του Αιγίου, έχει τη φήμη της καλύτερης σταφίδας στον κόσμο.

Καλλιεργείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα (4ος π.Χ αιώνας) στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου ο συνδυασμός του πλούσιου εδάφους, της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή του διατροφικού αυτού θησαυρού. Φέρει το μεσαιωνικό όνομα της πόλης του Αιγίου.

Η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα είναι χυμώδης, με πλούσια γεύση και με ξεχωριστό φρουτώδες άρωμα αμπέλου, γεμάτη από φυσική ηλιόλουστη γλυκύτητα. Διαλεγμένη με το χέρι και αποξηραμένη με φυσικό τρόπο στον ήλιο. Είναι 100% φυσική, αθείωτη, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Από την αρχαιότητα έχει ενταχθεί στη διατροφή χάρη στις εξαιρετικές φυσικές ιδιότητές της: αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, είναι πλούσια σε κάλιο -με μεγαλύτερη περιεκτικότητα ακόμη και από την μπανάνα- πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς λιπαρά και αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Β6.

Η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.

Τσέκαρε κι αυτά: 

SNIK: Η μεγάλη συναυλία με τον Toquel και τη LILA στα Άνω Λιόσια

Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό