Κι όμως... υπάρχει ηφαίστειο κοντά στην Κόρινθο!

Στο Σουσάκι, κοντά στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας, βρίσκεται ένας ακατέργαστος κι άγριος θησαυρός που λίγοι γνωρίζουν πραγματικά ότι υπάρχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, ένα ηφαίστειο.

Πρόκειται για το ηφαίστειο Κρομμυωνίας.

ad

Το ηφαίστειο Κρομμυωνίας βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια της Αίγινας, των Μεθάνων, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης.

Μπορεί η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη να σημειώθηκε πριν από 2,7 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, αλλά το ηφαίστειο παρουσιάζει έντονη μετά-ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εκπομπή θερμών αερίων – κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου -, ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια). Από αυτές εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα και το θείο.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο κρατήρας έδωσε τη θέση του σε δύο χαράδρες. Αυτές τις χαράδρες περικυκλώνουν πανέμορφα πευκοδάση και ελαιώνες.

Επίσης, η δυσοσμία από το θειάφι γίνεται γρήγορα αισθητή, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη του ηφαιστείου και τα αέρα που εκπέμπονται προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα, δημιουργώντας πανέμορφους σχηματισμούς στο έδαφος.

Ένα ακόμη στοιχείο που εντυπωσιάζει τους ανθρώπους είναι τα φαράγγια της περιοχής, τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα και κατεβάζουν νερό από διάσπαρτες πηγές.

Το Σουσάκι, λοιπόν, δίνει την ευκαιρία για μια απολαυστική πεζοπορική εμπειρία, καθώς συνδυάζει την αντίθεση της βλάστησης με ένα “σεληνιακό τοπίο” γεμάτο με ηφαιστειακά πετρώματα και μικρές στοές.

Μία πεζοπορία, λοιπόν, στο Σουσάκι αξίζει πολύ να πραγματοποιηθεί από κάθε nature lover.