Μάσκες

Κορονοϊός: Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί και εξακολουθεί για το εάν πρέπει να φοράμε μάσκες και γάντια τώρα με την πανδημία του κορονοϊού.

Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας. Εάν αλλάξουν βέβαια τα επιδημιολογικά στοιχεία τότε θα επανεξεταστεί η χρήση μάσκες για τον γενικό πληθυσμό.

Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Για τα γάντια πάντως οι ενδείξεις είναι λίγες ότι δηλαδή προστατεύουν από τον ιό.

Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”.

Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών.

Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”.