: Eπιτείνονται διαρκώς οι προσπάθειες των επιστημόνων για να εξεύρουν μία αποτελεσματικότερη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορονοϊού, εν αναμονή της ανάπτυξης του εμβολίου, με βρετανούς ερευνητές να μελετούν την πιθανή συμβολή ενός σκευάσματος για τον ιό HIV κι ενός στεροειδούς.
Στο Παν/μιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, ξεκίνησε η κλινική δοκιμή στους πρώτους ασθενείς, που επιλέγησαν μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το AbbVie’s Kaletra–έναν συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης–,που συνήθως χρησιμοποιείtαι στην καταπολέμηση του AIDS και του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι δυνατόν κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα να αποδειχθούν ευεργετικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, χωρίς η αποτελεσματικότητά τους να είναι και εγγυημένη.
Όπως για παράδειγμα, η δοκιμή σε μικρή κλίμακα του φαρμάκου κατά του AIDS στην Κίνα έδειξε πως «δεν είχε ορατά αποτελέσματα» στην ανταπόκριση του οργανισμού κατά του ιού.
Ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Χόρμπι κι η ομάδα του δηλώνουν πως δεδομένου ότι οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ήδη γνωστές, η δοκιμή μπορεί να επικεντρωθεί στην επίδρασή τους στον covid-19. «Όσοι ενήλικοι εισάγονται με συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δοκιμές και να συμβάλουν στη βελτίωση της φροντίδας όλων», δηλώνει ο Χόρμπι, καθηγητής πρωτοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων στην Οξφόρδη.
«Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την κανονική φαρμακευτική αγωγή, ανεξαρτήτως σε ποιά ομάδα νοσηλείας θα καταταγούν», τονίζει, προσθέτοντας πως στο μέλλον οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλες πιθανές αγωγές, που θα είναι διαθέσιμες.