Κορονοϊός: Στους 20 βαθμούς Κελσίου είναι εξαιρετικά ανθεκτικός

Κορονοϊός: Οι ερευνητές του εθνικού κέντρου CSIRO στην Αυστραλία ανακοίνωσαν μέσω δημοσίευσής τους στο περιοδικό ιολογίας “Virology Journal” ότι ο κορονοϊός επιβιώνει μέχρι 28 ημέρες σε κοινές επιφάνειες.

Οι πιο κοινές επιφάνειες είναι οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19 επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Ντέμπι Ίγκλις, αναπληρώτρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων του CSIRO, ανέφερε:

“Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-COV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών“.

Επίσης, πρόσθεσε: “Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-COV-2″.

Από την άλλη πλευρά, τα πειράματα που έγιναν σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού μειώνεται.